Повінь-2024 у Чернігові: фахівці зробили прогноз

Чернігівщина готова до весняної повені 2024-го року. Про це під час брифінгу 23 лютого повідомили представники метеорологічної служби, ДСНС, профільного департаменту ОВА та Червоного хреста. За оцінками фахівців, найвірогідніше ця повінь не завдасть великої шкоди.

За попередніми розрахунками, підняття води планується таке саме, як минулоріч. Втім через недоступність інформації про стан снігового покрову “за поребриком” та нестабільні погодні умови прогнозувати щось більш точно, за словами метеорологів, можна буде лише після початку весни, і якщо будуть різкі зміни, то людей попередять заздалегідь

Руслан Овсієнко. директор Чернігівського обласного центру гідрометеорології:

- На сьогодні ми очікуємо, що весняна повінь за рівнем води буде подібна до повені минулого року. Від сьогоднішнього дня це приблизне підняття рівня води на Десні близько одного метра. Нестабільність погодних умов з різкими змінами дає підстави вважати, що ми будемо уточнювати характеристики прогнозу весняної повені. Планове уточнення буде близько 8 березня.

Нагадаємо, що минулого року було підтоплено 488 домоволодінь. У Чернігівському та Корюківському районах від повені постраждало 13 населених пунктів, з 32 населеними пунктами Новгород-сіверського, Корюківського, Чернігівського та Ніжинського районів тимчасово припинялося транспортне сполучення. Пік минулорічної повені завершився 25-26 квітня, ситуація — великою водою стабілізувалася тільки 17 травня. Досвід подолання наслідків стихії у 2023 був вдалим і посадовці запевняють, що готові до потенційного повторення подій.

Сергій Болдирев, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА:

- Ми здійснили планування, визначили розрахунки сил і засобі, які можна залучати. Минулого тижня провели штабне тренування з Чернігівським районом, послухали у режимі відеоконференції всіх керівників громад, які розташовані близ річки Дніпро, отримали від них інформацію про те, що відбувається, про ступінь готовності. По доповідям усі відповідальні особи готові надавати населенню допомогу у разі ускладнення обстановки.

“Червоний хрест” на сьогодні активно співпрацює з ДСНС. На чергуванні щоденно знаходяться потужні снігоболотоходи “Богун”. Вони допомогають пересуватися в тому числі і по річкам, перевозять людей з підтоплених населених пунктів до роботи й назад, возять дітей до школи й зі школи, перевозять продукти, доправляють хворих до лікарні, тощо. Волонтери з “Червоного хреста працюють пліч-о-пліч з працівниками ДСНС і готові надавати допомогу населенню у разі підняття води.

17:25