Зеленський пропонує Раді надати начальнику Чернігівської МВА повноваження мера Чернігова і міськради

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді надати начальнику Чернігівської міської військової адміністрації повноваження Чернігівської міської ради, її виконавчого комітету і Чернігівського міського голови. Про це йдеться у проекті постанови №9055, зареєстрованому у Раді 23 лютого, передають Українські Новини.

Такі повноваження пропонується надати у період дії воєнного стану в Україні та 30 днів після його припинення чи скасування.

Передбачається, що начальник Чернігівської МВА заможе затвердити тимчасову структуру виконавчих органів Чернігівської міськради, апарат Чернігівської міськради та її виконком, комунальні підприємства, установи та організації Черніговської територіальної громади будуть підпорядковуватись начальнику Чернігівської МВА.

Як повідомляли Українськi Новини, у лютому Зеленський утворив Чернігівську міську військову адміністрацію і призначив її начальником полковника Збройних сил України Дмитра Брижинського, який керував обороною Чернігова.

У грудні 2022 року Яворівський районний суд Львівської області оштрафував мера Чернігова Владислава Атрошенка на 6 800 гривень та позбавив посади на 1 рік. Атрошенка визнали винним у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме у конфлікті інтересів під час дії воєнного стану.

Асоціації міст України заявила, що відсторонення мера обласного центру від посади за рішенням суду - безпрецедентний випадок в історії незалежної України, який носить політичний характер і несе загрозу місцевому самоврядуванню, демократії та правам всіх громадян України.

09:35