Паркетна дошка, як екологічне та стильне підлогове покриття

Натуральні матеріали завжди високо цінуються серед покупців, адже їм притаманна міцність, стійкість до зносу та чудовий вигляд.З-поміж таких варіантів оздоблення для підлоги, одним із найпопулярніших покриттів є паркетна дошка. Зазвичай вона гармонійно доповнює інші оздоблювальні елементи та стає вдалим дизайнерським рішенням у різних стилях інтер’єру. Сьогодні на ринку представлений чималий асортимент паркетної дошки з хорошими експлуатаційними характеристиками та сучасною обробкою. Такій підлозі цілком під силу привнести в приміщення затишності, комфорту та вишуканості.

Поради щодо вибору паркетної дошки: експертна думка

Для виготовлення паркетної дошки використовують різні породи деревини. Верхній шар покриття виготовляють зі шпону цінних порід, як-от: дуб, горіх, ясен, клен, венге, сапелі, мербау, палісандр та ін. Саме завдяки йому паркетній дошці характерна міцність та довговічність. Нижче ми розповімо про декілька чинників, на які варто звертати увагу під час вибору паркетної дошки, щоби купити підлогове покриття, яке буде естетично виглядати та прослужить десятки років.

  1. На збереження хорошого стану впродовж терміну експлуатації впливає товщину шпону. Здебільшого, рекомендують купувати паркетні дошки, де його товщина становить не менше, ніж 4 мм. Ця рекомендація актуальна для тих, хто планує оновлювати верхній шар та надавати покриттю ідеального вигляду, завдяки циклюванню та шліфуванню.
  2. Щодо довжини та ширини паркетної дошки, то для запобігання появи скрипу радять вибирати покриття довжиною 2–2,5 м та шириною від 10 до 20 см. Велику роль у забезпеченні зручної та безшумної експлуатації відіграє також правильний монтаж.
  3. Паркетна дошка неодмінно має бути покрита олією або лаком. Сьогодні виробники пропонують велику кількість глянцевих та матових різновидів покриття, щоби продовжити термін експлуатації оздоблювального матеріалу та зберегти його початковий зовнішній вигляд. Також для покращення якісних характеристик деревину можуть термічно обробляти та брашувати. Завдяки термічній обробці подряпин на покритті майже не помітно, а також матеріал стає менш схильним до набухання й розсихання. Своєю чергою брашування дає змогу видалити м’які деревні волокна і зробити поверхню міцнішою та об’ємнішою.
  4. Вигляд паркетної дошки залежить також від кількості смуг (одної, двох, трьох) та селекції планок. Йдеться про поділ відповідно до способу розпилювання, нахилу волокон, кольору, наявності сучків і т. ін. Основними різновидами селекції є: селект, натур та рустик. До першого варіанту належать планки радіального розпилу з однорідним кольором та малюнком деревини, без сучків та дефектів. Натуру характерна яскраво виражена структура, перепадами відтінків, наявність невеликих сучків та прожилок. Тип розпилу в цьому виді селекції може бути радіальним і тангенціальним. Щодо рустика, то це вид селекції, головними ознаками, якого є чимала кількість сучків, заболоні, а також яскравий природний колір із перепадами відтінків. Зрештою, вибір великою мірою залежить від стилю інтер’єру та ваших уподобань.
  5. Термін експлуатації покриття може продовжити правильний догляд. Одразу варто зауважити, що він є досить простим. У приміщеннях із підлогою з паркетної дошки треба підтримувати відносну вологість, що не перевищує 60%. Мити покриття рекомендують без великої кількості води.

Звісно, є ще багато нюансів, які пов’язані з вибором покриття, тож купуйте паркетну дошку в надійних магазинах, що зможуть надати вам професійну консультацію та актуальні поради в конкретно вашому випадку.

16:10