Один з «Іскандерів», якими вдарили по Чернігову, виготовлений рік тому

Одна з крилатих ракет «Іскандер», якими російські війська вдарили по Чернігову 17 квітня, виготовлена не раніше кінця травня 2023 року.

Про це свідчить одна з деталей ракети, яку зафіксували журналісти Суспільного на місці події, з датою виробництва — 30.05.2023. Про цю дату вироблення окремих деталей ракет казав і начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус, пише «Суспільне Чернігів».

Також там був уламок ракети з маркуванням «9М727», що відповідає типу крилатої ракети класу «поверхня-поверхня» російського оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-К».

За інформацією української громадської організації, яка займається документуванням і розслідуванням воєнних злочинів Truth Hounds, ця ракета летить за наперед заданою траєкторією і здатна робити це на наднизьких висотах (мінімальна висота польоту становить шість-сім метрів), використовуючи засоби радіоелектронного захисту. Така ракета летить паралельно поверхні землі та може маневрувати на всій ділянці польоту.

Вони також зазначають, що турбореактивний двигун ракети «Іскандер-К» видає звук, подібний до гулу двигуна реактивного літака. У своїх свідченнях документаторам Truth Hounds свідки найчастіше порівнюють цей звук зі звуком прольоту літака, або описують його як «гул» чи «гул зі свистом».

18:15