Як перевірити надійність забудовника

Купуючи квартиру в новобудові, можна не тільки стати власником комфортабельного житла, а і зустрітися з великими фінансовими ризиками. Тому перед інвестуванням у нерухомість в недобудованому об'єкті, необхідно перевірити репутацію забудовника.

Основні ризики інвесторів полягають в можливості втратити кошти і час. Варто скористатися простими і швидкими методами перевірки новобудов, щоб перестрахуватися і не вкласти гроші в завідомо провальний проект.

Що може зробити покупець житла, щоб не натрапити на шахраїв 

Перше, що можна зробити навіть не виходячи з дому – це перевірити, яка інформація про підрядника зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців. З даних, які знаходяться у відкритому доступі, можна з'ясувати:

  • що заявлена компанія-забудовник дійсно існує;
  • актуальні дані про засновника проекту і виконавця;
  • рік заснування компанії, статутний капітал, наявність ліцензій на певні види діяльності.

Також в Мережі у відкритому доступі можна дізнатися про поточні фінансові справи забудовника. Якщо компанія знаходиться на межі банкрутства, про це обов'язково буде відомо широким масам.

Які документи повинні бути у забудовника

Державна архітектурно-будівельна інспекція є контролюючим органом, який заносить до свого реєстру дані про дозвільні ліцензії по кожному конкретному об'єкту будівництва. Крім документів, які свідчать про легальність забудови, підрядник повинен проводити свої роботи на земельній ділянці з відповідним цільовим призначенням.

Інформацію по конкретній земельній ділянці необхідно шукати за кадастровим номером, координатам розташування і по населеному пункту, в якому вона розташована. У Міністерстві юстиції можуть підтвердити або спростувати дані про те, чи володіє забудовник правами на проведення певних робіт на зазначеній земельній ділянці.

Завжди залишається ризик банкрутства

Навіть маючи всі необхідні дозвільні документи та ліцензії, вітчизняні забудовники нерідко стають банкрутами, а їх проекти “заморожують”. У кращому випадку, через невизначений проміжок часу забудовник знайде кошти, щоб продовжити роботи, а в найгіршому – новобудова ніколи не буде здана в експлуатацію.

Тому слід ретельно перевіряти репутацію компанії, що займається будівництвом житлової нерухомості. Варто поцікавитися, які проекти забудовника на поточний момент завершені і перейшли в експлуатацію. Важливо й те, в якому стані власники нових квартир отримали своє житло. Таку інформацію можна пошукати в Мережі або поспілкуватися з людьми на місці, приїхавши за адресою обраної новобудови.

Ці прості дії і витрата невеликої кількості часу допоможуть уникнути невдалих вкладень у свідомо провальні проекти. У Мережі є корисні ресурси, які дозволяють перевірити надійність забудовника навіть не виходячи з дому та не відправляючи ніяких письмових запитів в різні інстанції. 

10:20