Депутати затвердили наміри про партнерство між Черніговомта Лаппеенрантою.

23 грудня відбулася 26-та позачергова сесія міської ради VIII скликання. На засіданні були присутні 29 депутатів. Перш, ніж перейти до розгляду порядку денного, до якого було включено 24 питання, присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять військових і цивільних, які загинули в російсько-українській війні. 

Після чого перейшли до розгляду питань.

Чернігів готується до підписання угоди про партнерство з фінським містом Лаппеенранта. Попередньо Владислав Атрошенко провів перемовини з мером Кіммо Ярви, під час яких були обговорені напрямки майбутньої співпраці та досягнуто домовленостей стосовно процедури підписання самої Угоди. 

Одним із пунктів якої і є надання депутатами згоди на укладання такої співпраці, що і відбулося сьогодні під час засідання. Рішення підтримали одноголосно. 

Міський голова фінського міста не мав змоги особисто спостерігати за голосуванням за допомогою відеозв'язку, а тому він, заздалегідь, записав звернення, яке мали змогу прослухати присутні у сесійній залі. 

 

—Теплі вітання з Лаппеенранти, вашого нового міста-побратима. Ми раді розпочати наше партнерство і розширювати співпрацю в економіці, науковій, технічній та культурній галузях у прийдешні роки. Як для кліматичної столиці Фінляндії, для нас важливими є природоохоронна діяльність, освіта і туризм.

Ми з нетерпінням чекаємо нашої співпраці з вами, наші нові друзі. У ці часи викликів ми працюватимемо разом задля кращого майбутнього. Надсилаємо вам теплі різдвяні вітання і бажаємо мирного Нового року, — йшлося у зверненні Кіммо Ярви. 

Фінська сторона вже провела своє засідання, куди було включено аналогічне питання і воно також знайшло підтримку. Наступним кроком стане підписання самої Угоди, заплановане на початок січня 2023-го. 

— Фінляндія дуже цікава і самобутня країна. Дуже цікаві там є деякі правила, які будуть для нас корисні щодо місцевого самоврядування, щодо організації громадського простору. Це країна мужніх і вільних людей, — сказав Владислав Атрошенко. 

Довідково. Лаппеенранта — кліматична столиця Фінляндії. Міжнародний університетський і туристичний центр у південно-східній Фінляндії. Є піонером у сфері відновлювальної енергії, науки та освіти, з населенням близько 72 тис. Минулого року здобуло європейську премію для малих міст за визнання зусиль сталого розвитку, наразі 72% всього виробництва теплової енергії у місті відбувається з відновлювальних джерел. Лаппеенранта також зуміла скоротити свої викиди СО2 на 38%,  з 1990 по 2014 рік. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

10:24