39 тимчасових споруд та МАФів у Козельці мають бути демонтовані або перенесені

Відповідне рішення ухвалили члени виконавчого комітету Козелецької селищної ради на вимогу Козелецької окружної прокуратури, яка виявила порушення вимог законодавства щодо розташування 25 тимчасових споруд у Козельці по вул.Соборності, 32-44, 27-45, розміщених в межах охоронної зони газопроводу середнього та низького тиску.

Також на засіданні опрацювали акт інвентаризації тимчасових споруд від 06.10.2021 року, що надала комісія з інвентаризації тимчасових споруд Козелецької селищної ради. Відповідно до якого державні будівельні норми загалом порушили власники 39 тимчасових споруд та МаФів, розмістивши їх без відповідної, оформленої в установленому порядку дозвільної документації або ж маючи не ввесь пакет таких дозволів.

З цього приводу селищна рада неодноразово проводила зустрічі з суб’єктами підприємницької діяльності та надсилала листи-повідомлення про ухвалене рішення виконкому кожному власнику МАФу.

Відновити благоустрій земельних ділянок та демонтувати такі МАФи власники тимчасових споруд мають до 28 січня 2022 року.

«Жителі від нас очікують забезпечення гідного благоустрою, комфортної, красивої, раціональної й передусім безпечної та законної організації території. Тимчасові споруди, розміщені з порушенням законодавства, вважаються самовільними і порушують державні будівельні норми, це стає причиною несплати податків, порушення законодавства про працю, породжує нечесну конкуренцію та тіньову економіку.

Разом з тим власники самовільних споруд створюють небезпеку для екології та життєдіяльності людини впродовж вже тривалого часу, оскільки значна частина МАФів розташована в межах охоронних зон газопроводу. Такі споруди неодмінно мають бути демонтовані. 

Адже це зробити зобов’язує і прокуратура. Наразі ні селищна рада, ні інші організації серед них АТ «Чернігівгаз», «Чернігівобленерго» не мають права відповідно до законодавства продовжувати договори чи надавати на таку діяльність дозвільні документи. Звичайно є порядні суб’єкти господарювання, які з розумінням поставились до вимог та продовжили обслуговувати жителів у відведеному для цього місці – на базарі, де підключені та проведені всі необхідні комунікації за відповідними дозволами компетентних служб.

Проблема упорядкування таких об’єктів торгівлі є однією з найбільш гострих і наболілих, тому селищна рада вже вдруге ініціюватиме перед депутатами питання щодо введення до штату селищної ради інспектора з благоустрою, щоб мати можливість вносити приписи власникам, які порушують благоустрій громади, а в разі їх невиконання – здійснювати правовий вплив, притягуючи їх до адміністративної відповідальності», – зазначив Козелецький селищний голова Валентин Бригинець.


Селищна рада відкрита до діалогу з підприємцями, наразі напрацьовуються рішення щодо відведення території для розміщення торгівельних МАФів, яка має бути оформлена відповідно до чинного законодавства для проведення відкритого аукціону. Також у разі добровільного демонтажу МАФів селищна рада в межах наявної техніки та можливостей надасть допомогу власникам.

13:00