«Золотий» метан. Як це вплине на громадський транспорт у Чернігові?

Газ метан з 1 січня виріс в ціні на 100% у порівнянні з груднем 2021 року. А до рівня 2019 -го взагалі піднявся на всі 500 %. На єдиній, з п`яти метанових заправок, що наразі залишилася у Чернігові, за кубометр блакитного палива 4 січня правили 50 гривень, а ще два роки тому продавали за 10. На цьому паливі працює громадський, комунальний та приватний транспорт. Хлібовозки теж досі заправляли метаном. Олексій на своєму авто розвозить харчі вже 15 років. Каже, з таким шоком зіткнувся вперше.

На альтернативне паливо будуть переходити і автоперевізники. В останній день грудня , каже керівник одного із приватних підприємств Чернігова, заправилися газом на повну, але надовго його не вистачить. Тож після вихідних на дороги вийшло на 25 % маршруток менше, ніж передбачено.

Різке зростання вартості метану не єдина проблема автоперевізників. Наразі на підприємстві не вистачає близько сотні водіїв. Через це окремі маршрутки працюють лише в одну зміну. А два нові сучасні та комфортні автобуси придбані за підтримки міської влади на маршрути поки що не вийдуть. Екологічне паливо зробило їх не рентабельними.


На ранковій нараді у муніципалітеті обговорювали проблему з громадським транспортом, яка виникла через різке здорожчання метану.

Як повідомив керівник автотранспортного підприємства Володимир Козир, перевізники сподіваються , що тариф у міському пасажирському транспорті зросте хоча б на 2 гривні. Але на це потрібен певний час. Тож поки що вирішуватимуть існуючі проблеми власними ресурсами.

Джерело: телеканал "Новий Чернігів"


12:40