Зняли кошти із можливих статей видатків і спрямували на посилення оборонної спроможності Чернігова т

Перерозподілили кошти, знявши з одних напрямків, аби профінансувати більш важливі на сьогоднішній день. На засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 21 липня прийнято низку рішень, які дозволять посилити оборонну спроможність міста, а також оплатити аварійно-відновлювальні роботи для десятків багатоповерхівок, які постраждали внаслідок військової агресії російської федерації. 

Зокрема, виділяються перші 15 із 75 млн грн, передбачених Програмою, на часткову компенсацію чернігівцям для ремонту пошкоджених вікон у багатоквартирних житлових будинках внаслідок активних бойових дій. 

— Звернення наразі почали вже надходити і ці кошти потрібні для того, щоб забезпечити розрахунки по цих компенсаціях, — прокоментувала рішення начальниця фінуправління Олена Лисенко. 

Погодили члени виконкому і виділення 1 млн 152 тис грн на розробку проєктно-кошторисної документації, яка потрібна для капітального ремонту 33 житлових будинків, які постраждали під час війни. А також виділяють 88 млн 536 тис грн для відбудови 31 висотки та 6 млн 472 тис  —  для реконструкції двох житлових будинків.

Передбачали додаткові гроші і на оборонні заходи —  5 млн 677 тис грн.  Загалом на цей напрямок з міського бюджету Чернігова витрачено 74 мл грн, зауважила Олена Лисенко. 

Зазначимо, що аби профінансувати вищезазначені роботи кошти зняли з інших статей видатків. Для цьго погоджено рішення про зменшення коштів на фінансування очисних споруд, утримання фонтанів, ремонт внутрішньобудинкових доріг, капремонт зупинкових комплексів, ремонт парку Коцюбинського, дрібний та середній ремонт вулично-дорожньої мережі тощо.

Міський голова Владислав Атрошенко дав доручення начальниці фінуправління Олені Лисенко звернутися з листом до Прем'єр-міністра України та Міністра фінансів щодо прогнозу дохідної і видаткової частини бюджету і необхідної субвенції на покриття касового розриву. 

— Лист щоб був зрозумілий: які були планові показники, які коригування  внесла військова російська агресія, що ми були змушені профінансувати непланово з бюджету незважаючи на нестачу надходжень і, відповідно, планові недонадходження та ще плюс додаткові видатки — скільки нам загально виходячи із цих цифр не вистачає коштів, — прокоментував Владислав Атрошенко. 

Зазначимо, що очікувані власні надходження мали скласти 2,5 млрд грн. Натомість, за попередніми підрахунками, бюджет міста внаслідок широкомасштабної війни недоотримає 1,2–1,3 млрд грн. До того ж не вирішено питання відшкодування різниці в тарифах за попередній опалювальний сезон, а це ще 207 млн грн. Додатково були також непланові видатки на відновлення житлового фонду та підвищення обороноздатності міста — 300 млн грн. Крім того, ще з міського бюджету доведеться підтримати і комунальні підприємства, мова про 100–150 млн, через збитковість тарифів.

Відповідно, з урахуванням прогнозних недонадходжень та вимушених додаткових непланових видатків, діра в бюджеті для Чернігова наприкінці 2022 року сягатиме близько двох мільярдів гривень. 

Зважаючи на вищевикладене, бюджету міста знадобиться підтримка держави, аби пройти цей фінансовий рік

Прес-служба Чернігівської міської  ради

08:53