Зловживання під час ремонту доріг: ДБР провело обшуки у Чернігові

Понад півтора мільйони гривень, 60 тисяч доларів, чорнова фінансово-господарська звітність та печатки 31 товариства. Все це під час обшуків у Чернігові вилучили слідчі територіального управління ДБР у Києві.

Обшуки проводились у комерційних структурах, які, цитуємо "афілійовані з головою Чернігівської міської ради", тобто, Владиславом Атрошенком. За даними слідства, їх діяльність координувалась з одного офісного центру. Як розповіла спікер ДБР Ольга Чиканова, правоохоронці перевіряють причетність посадовців міськради до розтрати і привласнення бюджетних грошей під час ремонту доріг у місті.

"Оборудка проводилась спільно зі службовцями підконтрольного управління житлово-комунального господарства та ряду приватних структур", - повідомила Ольга Чиканова.

4 тендери на ремонт доріг, на яких, за даними ДБР, посадовці управління ЖКГ створювали неконкурентні умови для перемоги визначеної фірми, провели у 2021 році на загальну суму в 350 мільйонів гривень.

За словами Ольги Чиканової, "компанія-переможець" замовляла неякісну асфальтобетонну суміш на двох місцевих заводах, пов’язаних з керівництвом Чернігівської міськради, за штучно завищеними цінами.
"Це призвело до проведення неякісного ремонту доріг і бюджетних втрат. Відкрито кримінальне провадження за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, - зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки".

Нагадаємо, про те, що ДБР розслідує кримінальну справу стосовно зловживань під час проведення тендерів на ремонт доріг у Чернігові.

Як стало відомо з ухвали Печерського районного суду Києва, ДБР вважає, що пов'язані із Владиславом Атрошенком заводи поставляють неякісний асфальт за завищеними цінами приватному підприємству "ШБУ-14" та комунальному "АТП-2528", які виграють левову частину тендерів на ремонт доріг.

Сам Владислав Атрошенко відкриття кримінального провадження коментувати відмовився, сказав Суспільному звернутися за роз'ясненням до керівництва “ШБУ-14”.



Керівник компанії Олександр Харчук підтвердив, що в офісі та у нього вдома обшуки проводили. Справу ДБР назвав політично вмотивованою по відношенню до міського голови. Перемогу у тендерах пояснює 70-річним досвідом роботи компанії, що допомагає їй перемагати у тендерах.

А на звинувачення у закупівлі неякісного асфальту за завищеними цінами відповів, що купують його за цінами нижче рекомендованих Мінінфраструктури, а якість перевіряють у незалежних лабораторіях.

Замовник усіх подібних закупівель - управління житлово-комунального господарства міської ради. Його керівник Ярослав Куц, у коментарі Суспільному відмовив.

18:06