Вперше депутати обласної ради голосували он-лайн: які рішення прийняли

У п’ятницю, 16 вересня, вперше сесія Чернігівської обласної ради прийшла он-лайн. До речі, за майже 4 години роботи двічі сесію переривали повітряні тривоги.

Серед найбільш резонансних питань – об’єднання двох лікувальних закладів, доля «Чернігівторфу» та пільги для бізнес і військових.

Уже не перший раз на сесії депутати повертаються до питання «Чернігівторфу». Гончарівська громада звернулась до обласної ради із проханням сприяти передачі у комунальну власність торфозаводів у Смолині чи Ірванцеві. Ці заводи постійно потерпають від конфліктів між колективами та менеджметом. А застаріле обладнання ще з радянських часів не дозволяє працювати на повну потужність.

Депутати продемонстрували одностайність приймаючи рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Чернігівської області» командиру 1-ї окремої танкової Сіверської бригади Леоніду Ході та лікарю обласної лікарні Анатолію Свєтлєйшему.

Також рішенням сесії об’єднані протитуберкульозний диспансер та обласна лікарня.

«Внаслідок воєнних дій будівля та майно медичного Центру соціально значущих та небезпечних хвороб було майже повністю знищено. Стаціонарна медична допомога для пацієнтів закладу надавалася в мінімальному обсязі. Разом з тим, Чернігівська обласна лікарня має сучасну лікувально-діагностичну базу та високий кадровий потенціал», - прокоментував голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Щоб зменшити фінансове навантаження на малий та середній бізнес , депутати звільнили всіх суб’єктів господарювання від сплати за оренду комунального майна. Рішення торкнеться лише період за березень-травень.

Додатково на час воєнного стану звільнили від орендної плати і підрозділи ЗСУ та інших військових формувань, а також орендарів, чиє орендоване майно вилучене (передане) для потреб ЗСУ, а також тих, які використовують майно, розміщене на території військових частин.

- Одним із найважливіших рішень, прийнятих сьогодні, вважаю, є звільнення від оренди тих підприємців, які орендували приміщення комунальної власності і не могли працювати під час активних бойових дій. Тим самим ми робимо свій внесок у підтримку власників бізнесу, які і так дуже сильно постраждали від війни», - каже голова облради Олена Дмитренко.

19:40