Владислав Атрошенко провів зустріч із мешканцями будинків, які будуть ремонтувати за кошти міського

Протягом лютого-березня російські військові обстрілювали Чернігів з артилерії та авіації. Кілька тисяч будинків, де мешкали містяни, отримали пошкодження різного ступеня, є й такі, які після цього не підлягають відновленню. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко разом зі своїми заступниками та керівниками структурних підрозділів муніципалітету проводить зустрічі із постраждалими, аби повідомити про кроки органів місцевого самоврядування, які спрямовані на вирішення житлових питань. 

Так, 13 липня такі збори провели для мешканців будинків на вулиці Бєлова, яка забудована багатоповерхівками і чимало з яких мають пошкодження. Для відновлення деяких достатньо відремонтувати дахи та вікна на площах загального користування, цим власне і займається вже котрий місяць КП "ЖЕК-10". Місто виділило, в тому числі і на ці роботи, зі свого бюджету 30 млн грн. Є у Чернігові й інші об’єкти, мова про будинки із прямим влученням, а таких у нас більше 140. Для всіх була замовлена і виконана вже експертиза, якою встановлено чи можна конкретний багатоквартирний будинок відновити чи він підлягає виключно демонтажу. 

Зокрема, чотири будинки відновити неможливо, а от на решту чекають поточні та капітальні ремонти. Для їх виконання з міського бюджету виділяють додаткові 100 млн грн. Завдання — встигнути все зробити до холодів. Про це і говорили під час зустрічі представники місцевого самоврядування з мешканцями вулиці Бєлова, будинки яких також включені до міської програми відбудови. 

— Ми чекали, чесно кажучи, якоїсь державної програми, тому що взагалі питання безпекове — питання держави, це не питання місцевого бюджету. Але, оскільки є люди, є наша відповідальність, моя відповідальність перед вами як місцевого керівника, то я не можу чекати скільки завгодно — ми змушені максимально робити те, що ми можемо за наш кошт, — повідомив Владислав Атрошенко. 

Місто робить все, що в межах його повноважень і фінансових можливостей, аби допомогти людям, зокрема, і виділяє кошти на ремонтні роботи, хоча вже зараз є нерозуміння як закінчувати, а головне з чим, фінансовий рік. 

— З планових власних надходжень, а це найголовніші чотири податки — ПДФО, єдиний податок, земельний податок і акциз — ми очікували 2,5 млрд грн, зараз ми бачимо вже прогнозно недонадходження від 1,2 до 1,3 млрд грн, — зазначив очільник Чернігова. 

Внаслідок злочинних військових дій рф у Чернігові зруйновано та пошкоджено більше 2000 будинків у приватному секторі, а також понад 850 багатоквартирних. Відшкодувати людям збитки пообіцяла держава, але на сьогоднішній день алгоритму вирішення цього питання ще немає, а попереду зима і люди мають десь жити. Саме тому міська влада спрямовує кошти місцевого бюджету на ремонт житлового фонду, не чекаючи допомоги з казни країни.

Також триває робота і над розробленням Програми з відновлення знищених та пошкоджених вікон у багатоповерхівках. Таким чином міська влада планує допомогти постраждалим чернігівцям засклити шибки у їх квартирах.   

— Ми йдемо таким шляхом, аби максимальна кількість людей в найкоротший термін мала дах над головою. Ми не втратили жодного дня, ми робили все так, як це передбачено відповідними Постановами Уряду, — повідомив Атрошенко. 

Серед питань, які озвучили люди під час зустрічі — терміни виконання робіт, адже чернігівці розуміють, що кількість пошкодженого вимірюється тисячами об'єктів, а до холодів залишилося кілька місяців. На що вони отримали пояснення, що перш ніж безпосередньо перейти до капітальних робіт необхідно дотриматися процедур, які передбачені чинним законодавством, попри це, робиться все можливе для їх пришвидшення.

 

 

— Ми можемо працювати тільки в рамках діючого законодавства. І там де можна за власні гроші зробити роботу, маючи матеріали, за півдня, то, на жаль, процедурно ми змушені приймати на виконкомі Програму, виділяти кошти, затверджувати цю Програму на відповідній сесії, запрошувати проєктантів, далі експертиза, далі підрядник — ось такий ланцюжок.  Зрозуміло, що це займає час, хоча ми докладаємо максимальні зусилля, аби пришвидшити всі можливі процеси, — повідомив присутнім Чернігівський міський голова  

Міський голова запевнив, що є розуміння стрімкого наближення опалювального сезону, а тому будуть докладатися всі зусилля, аби пошкоджені будинки були відремонтовані до холодного сезону і їх можна було безпечно експлуатувати 

 Прес-служба Чернігівської міської ради

12:00