Владислав Атрошенко: Держава визнала різницю в тарифах як причину боргів теплопостачальних підприємс

Чернігівське АТ "Облтеплокомуненерго" зможе частково погасити величезну заборгованість, накопичену за кілька років через дисбаланс у тарифах. Держава надасть на це 215 мільйонів, що скоротить заборгованість підприємства перед НАК «Нафтогаз» на третину. Технічне процедурне рішення, необхідне для проведення такого відшкодування, Чернігівська міська рада прийняла 21 грудня на своєму позачерговому засіданні. Проблема цієї заборгованості та небезпек, які вона несе для Чернігова, стала предметом обговорення як на цій сесії, так і на засіданні Погоджувальної ради перед її проведенням.

- Держава визнала, що є різниця в тарифах теплопостачальних підприємств. Це маються на увазі 5 минулих років. І ця різниця в тарифах, тобто ці витрати,  будуть компенсуватися з державного бюджету. Була прийнята постанова КМУ відповідно до цього закону, сам порядок нарахування різниці в тарифах і створена територіальна комісія при ОДА. Затверджена сума по обласному підприємству Теплокомуненерго – 215 мільйонів. Для прискорення платежів ми надаємо згоду обласній державній адміністрації на перерахування цих коштів підприємству, і підприємство потім перераховувало НАК «Нафтогаз», - доповів депутатам заступник чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

У свою чергу, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив на тому, що виділена сума є сильно заниженою. Заборгованість генеруючого суб’єкта перед НАК «Нафтогаз» за спожитий газ – близько 700 мільйонів. Тобто ще лишається заборгованість 500 мільйонів гривень.

- Це борг - немов дамоклов меч, що висить над бюджетом міста. І якщо завтра Нафтогаз скаже розрахуватися, або газ буде відключений і люди не отримають тепло, то місцевий бюджет змушений буде підписувати гарантійне зобов’язання на погашення цього боргу, - міський голова.

Також він підкреслив: оскільки держава визнає, що різниця в тарифах була, і більше того – її відшкодовує, то як тоді юридично тлумачити сам факт штрафів і пені за несвоєчасний розрахунок з НАК «Нафтогаз»? І, крім того, ще і стягнення їх з ОТКЕ?

- Держава визнала, що саме вона шляхом неадекватного регулювання тарифів призвела до того, що відповідні періоди підприємство працювало в збиток, за мінусовим по відношенню до собівартості тарифом. Тобто сама держава загнала підприємство у збитки, не дала йому вчасно розрахуватися за газ – і державний господарюючий суб’єкт оштрафував, забравши ще можливість розрахуватися за той же спожитий газ на цю суму штрафів і пені. Я переконаний, що це варто окремого дослідження, що ці кошти  треба повернути, а винних осіб, які це зробили, ще притягти до відповідальності, - Владислав Атрошенко.

Тому проблематика лишається неврегульованою. Більше того, теплопостачальникам доведеться відстоювати у НАК Нафтогазі суму заборгованості. Адже нацрегулятор часто-густо діяв так, що тепер виглядає: підприємства ніби і не зверталися до нього вчасно.

- Ніхто з генеруючих суб’єктів або водоканалів, або будь-яких суб’єктів, тарифна політика яких регулюється НКРЕКП, не наважувався говорити на підвищених тонах, сваритися і так далі. НКРЕКП, використовуючи це – постійно, за всіх влад – невчасно реєструвало листи з проханням приведення тарифів до  собівартості, - міський голова.

Така сама історія відбувалася, наприклад, і з КП «Чернігівводоканал», якому відповідне звернення не реєстрували півтора року. Внаслідок цього в підприємства утворилися проблеми зі своєчасним погашенням кредиту Світового банку, на що інший державний орган – Міністерство фінансів - вже нараховує йому штрафи.

- Ми на сьогоднішній день і по цьому підприємству заходимо у глухий кут. Зокрема, на останьому засіданні НКРЕКП при розгляді тарифу Водоканалу йому в тариф заклали ціну електроенергії 2 грн 30 коп. Це просто теж для вашого розуміння. Є така ціна для промисловості сьогодні? Може просто нам невідомо, якийсь там окремий ринок? Ми бачимо ціну вже біля шести гривень, – міський голова.

Такою ситуація з регулюванням тарифів є на сьогодні.

Як відомо, починаючи з цього опалювального сезону тарифи теплопостачальних підприємств встановлюються вже за іншою процедурою. У кінці листопада Чернігівська міська рада прийняла програму відшкодування втрат теплопостачальних підприємств через різницю в тарифах з міського бюджету. Завдяки цьому тарифи для населення в цьому році не підвищуватимуть. У бюджеті громади Чернігова на ці компенсації передбачено майже 207 мільйонів гривень, що є третиною її бюджету розвитку.

13:38