Видатні, але неідеальні: книги про геніїв-неуків та бунтівників

Генієм народжуються чи стають? Як бути людиною, яка знає і бачить трохи більше, ніж інші, спробуємо з’ясувати з книгами про геніїв, їхні життєвий шлях та досягнення.

Книги про інтелектуалів

Коли говоримо про інтелектуалів та видатних постатей культури, то принагідно пригадаємо про книгу «Запрошення на Цитеру». У ній зібрано белетризовані біографії українських та світових письменників і культурних діячів від українських письменників та літературознавців. Упорядницею видання є літературознавиця Віра Агеєва. У передмові вона осмислює роль яскравих деталей у образі та іміджі видатних діячів. Далі знайомимось з Франсуа Війоном та палким коханням Миколи Костомарова до вихованки Київського пансіону для дівчат – «першої учениці з першої лави, гарненької та здібної дівчинки» Аліни. З уст Юрія Косача дізнаємось про художника Антона Лосенка, а Валерій Шевчук розповість про Амвросія Метлинського та Юрія Федьковича. Про визначні історико-культурні постаті в історичному просторі читайте у книзі «Запрошення на Цитеру».

Які таланти успадкують та як до батьківської геніальності ставляться нащадки, читайте у книгах про дітей геніїв. Унікальне видання «Яблуня» про видатних українських матерів та їхніх доньок оформила українська письменниця Людмила Таран. Книга-діалог – це розмови про досвід стосунків матерів та дочок, але не звичайних, а тих, що мають стосунок до українського культурного простору та розвитку української літератури. Тут ви познайомитеся з Надією та Оксаною Забужко, Анастасією Лисивець та Наталкою Білоцерківець, Марією-Одаркою та Софією Майданськими, Іриною та Мар’яною Савками, Соломією та Богданою Павличко. «Яблуня» – цінна книга для тих, кому особливо цікаво дізнатися, яким чином стосунки з матір’ю чи донькою здатні вплинути на творчий шлях та бажання змінювати світ.

Серед книг про геніальність знаходимо й такі, які розповідають про вроджених геніїв, як книга «Немислиме. 9 історій про людей із дивовижним мозком» Гелен Томсон. Авторка довгий час подорожувала та відстежувала найрідкісніші розлади мозку, які спричиняли геніальність та надможливості. У книзі «Немислиме» зібрано історії дев’яти людей, які абсолютно відрізняються від тих, кого ми знаємо. Уявіть, як воно бути мегаемпатичним лікарем, який відчуває біль інших чи відчувати себе в шкурі тигра.

Книга про безумних вчених «Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв» у співавторстві Жана-Бернара Пуї, Анна Бланшара та Сержа Блоха уміщує історії про геніїв, які в дитинстві були неслухняними, нечемами, двієчниками та вередунами. Як вони подорослішали і чому завжди були іншими, читайте в енциклопедії. Круті ілюстрації у книзі створив Серж Блох.

Якщо ж нон-фікшн книг вам вдосталь, то пропонуємо зазирнути на художню прозу для інтелектуалів на нашому сайті. Читайте змістовні книги та ставайте геніальними!

12:55