У Ріпках засудили «зірку» гучного скандалу у сфері оборони Андрія Рогозу


Фігуранти старої справи щодо незаконного постачання військових товарів з РФ в “Укроборонпром” нещодавно спливли у Ріпкинському райсуді. Так, суддя Павленко Ольга Владиславівна, яку жителі чернігівської області пам’ятають, як суддю, яка вперше в нашому регіоні визначала покарання у виді реального строку ув’язнення двом місцевим живодерам, закінчила розгляд двох справ за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 333 Кримінального кодексу України Шибута Олега Івановича та Рогози Андрія Миколайовича.

Нагадаємо, що торік відбулось резонансне вилучення слідчими ДБР у бригадах ППО під Києвом та біля Криму, клістронів - ключових елементів систем наведення на ціль зенітних ракетних комплексів, що поставило під загрозу національну безпеку країни. ДБР розслідувало ввезення з-за кордону клістронів, які не виробляються в Україні, та не можуть поставлятися офіційно тому, що виробляються у Росії. Після резонансу всі прилади повернули військовим.

До відома, надвисокочастотні прилади (клістрони) є одним із основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль. Створений запас НВЧ приладів, у разі виходу з ладу ЗРК, дозволяє швидко відновити їх боєздатність.

Також у березні минулого року Служба безпеки України повідомила про розслідування протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

За версією слідства, організаторами та учасниками цієї схеми були колишній народний депутат Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий як «позаштатний агент НАБУ». Тоді ж у березні Євгену Шевченку та Андрію Рогозі (фігуранту низки кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем, пов‘язаних з ДК «Укроборонпром») було повідомлено про підозру за ч.2 ст. 333 Кримінального кодексу України (карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років). В СБУ на брифінгу для журналістів зазначали, що члени злочинного угруповування закупали клістрони, які використовуються для запуску ракет зенітно-ракетного комплексу С300 в Російській Федерації за ціною у 30 тис. доларів, а продавали оборонним підприємствам України по 200 тис. доларів.

Справи Рогози та Шибута за підсудністю потрапили до Ріпкинського райсуду, через те що правопорушення були пов’язані з ввезенням товарів через пункт пропуску "Нові Яриловичі-Нова Гута", який розташований на території Ріпкинська громади.

Згідно з матеріалами судового розслідування справи № 743/1306/21 обвинувачений Рогоза Андрій Миколайович, діючи за попередньою змовою ще з трьома особами, достовірно знаючи, що підприємствам оборонного комплексу України для виготовлення, модернізації та ремонту військової техніки і її комплектуючих, які в подальшому поставляються по оборонних замовленнях за кордон потрібні вироби військового призначення, які не виготовляються та відсутні на території України, проте виготовляються та наявні на території Російської Федерації, усвідомлюючи, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 829-р від 11.09.2014 «Про пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» заборонено здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб - резидентів Російської Федерації державної форми власності та юридичних осіб.

Андрій Рогоза зі спільниками, не пізніше 22.06.2020 вирішили скористатись вищевказаними законодавчими заборонами експорту з Російської Федерації виробів військового призначення та наявністю попиту на них з боку підприємств оборонного сектору України для їх подальшого використання для виконання оборонних замовлень за кордон за зовнішньоекономічними контрактами та з цією метою зорганізувались у стійке об`єднання, розробили єдиний план з розподілом функцій учасників групи, спрямований на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Один зі спільників Рогози, використовуючи свої знайомства з особами, які працюють на підприємствах оборонного сектору України отримував інформацію щодо потреб вищевказаних підприємств у товарах військового призначення ще до офіційного оприлюднення вказаними підприємствами такої інформації та оголошення закупівель та через своїх знайомих на вищевказаних підприємствах схиляв посадових осіб таких підприємств до закупівлі товарів військового призначення уже наявних у нього.

На фото Андрій Рогоза, фото з мережі

Сам Андрій Рогоза, використовуючи свої зв`язки серед військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації та посадових осіб державних підприємств оборонного сектору Російської Федерації здійснював у таких осіб закупівлю виробів військового призначення як необхідних для підприємств оборонного сектору України.

Також він безпосередньо організовував та забезпечував переміщення через державний кордон України з Республіки Білорусь придбаних організованою групою виробів військового призначення під виглядом інших товарів поза митним контролем, здійснював прийом та огляд, на предмет комплектації та якості, забезпечував фіктивне (лише за документами) придбання підконтрольними організованій групі підприємствами виробів військового призначення попередньо завезеними з території Російської Федерації, забезпечував зберігання вищевказаних виробів військового призначення на території м. Києва та Київської області, надавав для огляду посадовим особам підприємств оборонного сектору України вищевказані вироби військового призначення з метою їх подальшої закупівлі такими підприємствами; здійснював безпосереднє керівництво підконтрольними організованій групі підприємствами ТОВ «Укрпромзапчастина» та ТОВ «Торгпром ЮА» та номінальними керівниками вказаних підприємств.

Після проведення закупівлі виробів військового призначення Андрій Рогоза забезпечував виведення отриманих від реалізації товарів коштів з ТОВ «Укрпромзапчастина» та ТОВ «Торгпром ЮА» і їх подальше обготівкування та розподіляв між учасниками організованої групи обготівковані грошові кошти попередньо виведені з ТОВ «Укрпромзапчастина» та ТОВ «Торгпром ЮА» отримані від продажу вказаними підприємствами виробів військового призначення підприємствам оборонного сектору України.


Другий спільник Рогози - Слободяник Георгій Олександрович (по ньому наступний розгляд справи 743/1392/21 призначено на 18.03.2022 о 13.00) відповідав за переміщення на митну територію України з Республіки Білорусь товарів військового призначення, в порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, шляхом підробки офіційних документів, які в подальшому надавались до митного органу в якості товарно-супровідних документів на такий товар, використовуючи при цьому суб`єкт господарювання ТОВ «СКАЙЛАЙН ЛОГІСТИК» (команія була створена 26.02.2019), директором якого він являється. Слободяник також здійснював доставку товарів, завезенних з РФ на адресу ТОВ «СПЕЦТРАНССНАБ».

Ще один учасник угруповування безпосередньо відповідав за переміщення на митну територію України з Республіки Білорусь товарів військового призначення та забезпечував перевезення товарів військового призначення по території України, а саме підшукував водіїв та транспортні засоби, які здійснювали перевезення товарів з Республіки Білорусь до України.

В кінці травня - на початку червня 2020 року одному з учасників угруповування від своїх знайомих на підприємствах концерну ДК «Укроборонпром» стало відомо, що вищевказаним підприємствам для отримання та подальшого виконання закордонних оборонних замовлень необхідні Клістрони генераторні, Клістрони пролітні підсилювальні та Клістрони підсилювальні безперервної дії. Після чого часники організованої групи через своїх знайомих серед військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації та посадових осіб державних підприємств оборонного сектору Російської Федерації розпочали пошук вищевказаних Клістронів для їх подальшого придбання з метою незаконного переміщення на територію України та подальшого збуту за завищеною вартістю підприємствам, що входять до ДК «Укроборонпром».

В подальшому, Андрій Рогоза придбав на території Російської Федерації клістрони КУ-335 Ф - 1, КУ-145 Ф - 1, КГ - 15 Ф - 1, КУ-335 Н- 1, КУ-145 Н- 1, КГ - 15 Н- 1, виробництва ПАО «ГРАНИТ» та доручив спільникам перемістити їх спочатку на територію Республіки Білорусь а потім України.

Згідно висновку експерта вказані вироби мають суто військове призначення - розробленими з метою військового використання, включаючи комплектуючи для їх створення, зокрема застосовуються у якості складових частин (компонентів) радіолокаційних станцій зенітно-ракетних комплексів типу С-300, БУК (9К37), ТОР (9К330). Розробником і єдиним виробником товару є державне підприємство ПАО «ГРАНИТ» (Російська Федерація).

17.07.2020 під виглядом поставки частин до дорожньої будівельної техніки для ТОВ «Скайлайн Логістік», що виразилось у внесенні до митної декларації та у товарно-супровідні документи через пункт пропуску «Нові Яриловичі» на Білорусько-Українському кордоні здійснили переміщення клістронів КУ-335 Н - 1, КУ-145 Н - 1, КГ - 15 Н - 1, які учасники організованої групи мали намір в подальшому продати за завищеною вартістю підприємствам, що входять до ДК «Укроборонпром». Рогоза скидав фото клістронів у «Telegram» своїм спільникам.
04.03.2021 спільник Рогози перебуваючи в кабінеті директора ДП «Укроборнсервіс» запропонував дпридбати у нього клістрони за завищеною вартістю. При цьому, з метою забезпечення перемоги у тендері саме підприємств підконтрольних організованій групі ТОВ «Укрпромзапчастина» та ТОВ «Торгпром ЮА» та уникнення негативного суспільного резонансу запропонував директору ДП «Укроборнсервіс» «засекретити» процедуру закупівлі клістронів. 05.03.2021 через «Telegram» надіслав директору ДП «Укроборнсервіс» вартість за один комплект клістронів - 6.7 млн. гривень.

23.03.2021 Андрій Рогоза надавав службовим особам П «Укроборнсервіс» клістрони для перевірки їх справності та дійсності, про що склали відповідний акт приймання-передачі товару. Дані клістрони були вилучені, під час проведення обшуку.

Окрім клістронів Андрій Рогоза хотів привезти з РФ та продати в Україні ввали торсіонні підвіски танка Т-72 у кількості 50 шт.. 12.03.2021 під виглядом поставки частин до сільськогосподарської техніки, він їх завіз на зберігання до міста Біла Церква на склад ТОВ ФІРМА «БІКО». Також угропувавання завезло до України передпусковий нагрівач охолоджуючої рідини для танка Т-64, серійний номер №5087118, який 24.03.201 було вилучено на складі ТОВ «ВАК «Нова Технологія».

20.10.2021 між прокурором Офісу Генерального прокурора Синюком А.В.. та обвинуваченим Андрієм Рогозою (станом на 20.10.2021 - підозрюваним) була укладена угода про визнання винуватості. Прокурори Синюк А.В. та Ущапівський Я.В. в судовому засіданні підтримали угоду про визнання винуватості та просили її затвердити. Суддя Павленко затвердила дану угод і призначила Андрію Рогозі узгоджене в угоді покарання, у виді 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

На даний час Андрій Рогоза проходить обвинуваченим по справам 760/21355/20 (ухилення від податків та відмиванням доходів), направлена до Солом'янського районного суду міста Києва) та 760/29018/21 (також щодо (ухилення від податків та відмиванням доходів потерпілий: ТОВ "Оптимумспецдеталь"). Нагадаємо, що Андрій Рогоза фігурував у журналістському розслідуванні Bihus.info, що спричинило скандал, який призвів до величезних репутаційних втрат тодішнього президента Петра Порошенка. У 2019-му році відео з цього розслідування про корупцію в оборонній сфері України отримали 2 млн переглядів. Грунтуючись на фактах, документах, контрактах та листуванні організаторів схем, показали, як повз український оборонний бюджет проходить багатомільйонний грошовий потік. Мінімум 250 млн грн, за даними журналістів, жили в кишенях колишнього співробітника Укроборонпрому Віталія Жукова, а також бізнесменів Андрія Рогози та Ігоря Гладковського завдяки схемам із постачанням для заводів з орбіти Укроборонпрому. 

Ця трійця організувала постачання контрабандних запчастин із Росії, потім перепродуючи їх за завищеними цінами Київському, Львівському, Харківському та Житомирському бронетанковим заводам. Ключовою компанією, через яку проходили гроші, була ТОВ «Оптимумспецдеталь», де-факто контрольована Рогозою. Іноді фірма продавала заводам техніку, що була на складі в самих же підприємств. Ігор Гладковський - син колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Спільнику Рогози Шибуту Олегу Івановичу уродженцю міста Ганцевічі Брестської області Республіки Білорусь, громадянину Республіки Білорусь суддя Павленко винесла обвниувальний вирок за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 333 Кримінального кодексу України 4 лютого.

Відповідно до розподілених серед учасників організованої групи функцій Шибут Олег Іванович безпосередньо відповідав за переміщення на митну територію України з Республіки Білорусь товарів військового призначення та забезпечував перевезення товарів військового призначення по території України, а саме підшукував водіїв та транспортні засоби, які здійснювали перевезення товарів з Республіки Білорусь до України.

19.11.2021 між прокурором Синюком А.В. та Шибутом Олегом Івановичем була укладена угода про визнання винуватості. Суддя Павленко призначила Шибуту покарання, яке відповідало умова цієї угоди, саме: штраф в розмірі 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 42 500 грн.

17:13