У Чернігові затвердили Програму відшкодування втрат теплогенеруючих підприємств через різницю в тари

Чернігівська міська рада сьогодні, 25 листопада, затвердила Програму відшкодування втрат підприємств, зумовлених різницею між розмірами економічно обґрунтованих та застосованих тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для потреб населення міста Чернігова.

Програма розрахована виключно на опалювальний період 2021-2022 років і розроблена для стабільного його проходження.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить 206,719 млн грн.

Нагадаємо, у вересні 2021 року між Кабінетом Міністрів та Асоціацією міст України укладений Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років. Згідно з цим документом, міста прийняли на себе обов'язок застосовувати до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води в розмірі, що не перевищуватиме розмір тарифів на вказані комунальні послуги для них у кінці опалювального періоду 2020-2021 років.

Такий крок був вимушеним. Через значне подорожчання газу та інших складових теплогенерації економічно обґрунтовані тарифи стали б для частини населення непосильними. Але і додаткове навантаження на бюджети громад, яке поки що нічим з боку держави не компенсоване, зашкодить тому самому населенню. Адже ці кошти не підуть на інші потреби громад, на розвиток і підтримання міської інфраструктури. Зокрема, Чернігів у наступному році втрачає половину свого бюджету розвитку.

- Місто втратить не 207 млн грн, а значно більше. На опалення бюджетних установ минулого року ми витратили 97 млн грн, а цього року плануємо - на 130 млн грн більше. Тому в цілому втрати міста будуть складати близько 300-350 млн грн. Крім цього, ми додатково втрачаємо й по електроенергії близько 55-60 млн грн, - окреслив Владислав Атрошенко на сесійному засіданні.

Він вкотре сказав про те, що, на його думку, потурбуватись про людей держава мала б не за рахунок місцевих бюджетів, а в інший спосіб. 

 - Я був проти підписання цього Меморандуму, - нагадав він і пояснив чому. - Таке рішення абсолютно ганебне та нелогічне, ним спаплюжені будь-які наміри орієнтації на європейське суспільство. При всій повазі, але вперше в історії країни на місцеві бюджети ліг тягар по питаннях, які належать до державних. Спосіб їх вирішення міг би бути іншим. Наприклад, держава втрачає мільярди доларів за рахунок зрівнялівки, на яку можна було б і не йти. Сьогодні, коли ми боремося з олігархами, ті самі Ахметов, Порошенко, Медведчук і Пінчук теж платять по 7,4 тис грн за газ. За рахунок такої зрівнялівки держава недоотримає від 1,5 до 3 млрд грн. За моїми підрахунками, достатньо було б через Міністерство соціальної політики спрямувати 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах адресно кожному, хто цього потребує, - наголосив міський голова.

У ході обговорення іншого питання сесії він пообіцяв, що не дасть виробникам тепла отримувати за рахунок нашого міста надприбутки. З бюджету громади в рамках цієї Програми їм виділятиметься лише стільки, щоб була можливість підприємствам розрахуватися за газ, і не більше.

 

Читайте також: Понад 206 мільйонів з бюджету громади Чернігова, щоби мешканці платили за тепло менше – виконком погодив відповідну Програму

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

17:11