У Чернігові розпочався проєкт зі стерилізації тварин

Чернігів – став першим містом України, в якому почав працювати соціальний проєкт, спрямований на стерилізацію безпритульних тварин, зокрема, котів.

Про це повідомляють "Суспільне.Новини" з посиланням на ефір програми"Прайм вечір. Акценти" за участі директорки ВСЦ "Крок до тварин" Тетяни Діденко та ветеринарної фельдшерки Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини Світлани Ковчин.

За словами Тетяни, Україна не перша країна де почав діяти цей проєкт, він почав реалізацію у Болгарії та Румунії.

Чернігів став першим, бо КП ветеринарно-стерилізаційний центр (надалі ВСЦ, – ред.) “Крок до тварин” є давнім партнером міжнародного фонду “4 лапи”, саме через довіру представники фонду вибрали Чернігів, для старту проєкту.

Чернігівський ВСЦ має свої напрацювання в Україні та затверджує себе в зоозахисних організаціях.

«Не завжди комунальне підприємство з тимчасової ізоляції тварин дорівнює зоозахисту. В Чернігові це дорівнює і ми цим пишаємося».

Директорка ВСЦ розповіла,проєкт спрямований саме на котів, бо собакам завжди приділялося більше уваги, через те, що вважали що собаки більша проблема, адже люди їх більше бачать та більше бояться, але котів набагато складніше спіймати і вони розмножуються частіше: приблизно до шести разів на рік.

Також не треба забувати, що вони хижаки та можуть переносити сказ та інші небезпечні для людини хвороби.

За проєктом планується стерилізувати близько 10 тисяч котів в Україні.

Сам проєкт вже стартував в кінці жовтня у Чернігові, Сумах, найближчим часом планується запуск у Львові та інших містах України.

"Цей проєкт діє в місті, але тварини з області, також можуть бути стерилізованими, однак треба зазначити, що за проєктом центр не надає перетримку і транспортування", - каже Тетяна.

Зокрема, по місту діють куратори зооволонтерських рухів, які займаються виловом та транспортуванням до ВСЦ, бо за програмою фонд забезпечує тільки стерилізацію: медикаменти, роботу лікаря та операційні матеріали.

Скільки котів в Чернігові потребують стерилізації наразі порахувати неможливо, адже у приватному секторі є багато тварин, які гуляють самі, але вони домашні. Зокрема, за законом: тварина, яка знаходиться на вулиці, без супроводу власника, вважається безпритульною і підлягає вилову. Якщо протягом семи днів власник не знайдеться, то тварина буде стерилізована і буде шукати нового власника.

Проблема таких тварин – це проблема не тільки приватного сектору, а і багатоповерхівок, тому що багато власників вважає нормальним випускати тварину гуляти саму.

З початку проєкту вже було стерилізовано 86 котів, сам проєкт розрахований на 10 місяців, тобто 100 тварин на місяць.

Як зазначає Тетяна, вартість стерилізації відносна:

"Кіт дешевше ніж кішка, кішка дешевше ніж собака, самець дешевше ніж самиця. Якщо кішка вагітна, то операція дорожче. Якщо у кішки піометра – хвороба нирок, то ціна буде дорожчою ніж якщо кішка вагітна".
Ветеринарна фельдшерка Світлана Ковчин каже, що експерти не рекомендують робити стерилізацію якщо тваринам понад вісім років, бо з віком є більший шанс розвинення хронічних, онкологічних захворювань.Таких тварин безпосередньо потрібно обстежити. Зробити: аналіз крові, УЗД серця та нирок.
"Але обстежувати тварину бажано і в молодому віці. Бо у тварин до шести місяців можуть бути вроджені патології", – зазначає ветеринарка.

Світлана каже, після операції обов’язково за тваринами треба доглядати до 10 діб, вони повинні бути в приміщенні під наглядом власників, щоб не було ускладнення.

Після операцій лікарі завжди видають рекомендації, щодо догляду харчування або профілактики в післяопераційний період. Якщо відбулися непланові ускладнення, треба одразу дзвонити лікарю.

10:50