У Чернігові на Іллінській церкві відкриють сонячний годинник

18 травня об 11.00 відбудеться відкриття зображення сонячного годинника XVII ст. на Іллінській церкві у Чернігові.

Історія Іллінського монастиря, який був заснований відомим родоначальником руського чернецтва Антонієм Печерським в ХІ ст., завжди привертала увагу науковців та поціновувачів старовини.

Нещодавно виявлено ще одний цікавий факт з його історії кінця XVII cт. У цей час монастир переживав період відродження: частину земляних печер кардинально перебудували: на їх місці спорудили три кам’яні барокові підземні храми та з’єднали їх з Іллінською церквою, яку перетворили у трикупольний бароковий храм з гранчастим притвором. Південну стіну Іллінської церкви прикрасив великий сонячний годинник із зображенням Покрови Пресвятої Богородиці. Факт створення неординарного годинника, аналогій якому не було у Гетьманщині, засвідчив, що місто Чернігів було неабияким культурним осередком Північного Лівобережжя України, в якому активно розповсюджувалися мистецькі твори, позначені європейськими впливами.

Про цей маловідомий факт розповість та представить сонячний годинник Ольга Травкіна, кандидатка історичних наук, завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Зображення Покрови Пресвятої Богородиці із сонячним годинником намалював Юрій Сидоров, художник ІІ кат. відділу музейної та науково-фондової діяльності, згідно рішення науково-методичної ради заповідника.

До заходу запрошуються всі бажаючі.

10:00