У Чернігові дослідили проби води у Стрижні та Десні.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області з метою контролю якості водойм провела відбір проб води річок Стрижень та Десна, в межах міста Чернігів.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці відомства у Фейсбуці.

Проби річки Стрижень відбирались на ділянці біля зливовипуску Чорторіївського Яру, в місці його впадіння в річку, а також контролювались показники гідрохімічного складу річки Десна в створах нижче та вище впадіння річки Стрижень.

За результатами інструментально-лабораторного контролю виявлено:

  • перевищення вмісту органічних речовин за хімічним складом кисню (ХСК) (до 1,3 разів) в створах річки Стрижень нижче впадіння зливовипуску Чорторіївського Яру та в пробах річки Десна,
  • підвищений вміст заліза загального (до 1,6 разів) зафіксовано в створах річки Стрижень.

Решта показників знаходяться в межах гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 02.05.2022 №721.

«Якщо підвищений вміст заліза загального є характерним для річок Поліської зони, що переважно беруть початок в болотистій місцевості, то перевищення інших показників є наслідком антропогенної діяльності. Надходження недостатньо очищених зливових вод до річки Стрижень з зливового колектору протяжністю близько 11 км, скид у який здійснюється з великої водозбірної площі міста та територій промислових підприємств негативно впливає на гідрохімічний стан річки», - коментують у інспекції.

Наслідками антропогенної діяльності на річки можуть бути цвітіння річок, замор водних біоресурсів, обміління.

«З метою покращення якості води в річках, важливо дотримуватися вимог природоохоронного законодавства, зокрема запобігати засміченню прибережних захисних смуг. Пам’ятаймо, нехтуючи раціональним використанням водних ресурсів, ми зменшуємо шанси майбутніх поколінь жити в безпечному середовищі», - закликають екологи.

17:10