Тестери для витої пари: особливості вибору та використання

Для перевірки мережевого кабелю або всієї мережі на несправність знадобиться спеціальний прилад — тестер. З цієї статті ви дізнаєтеся, що собою являє такий девайс, які функціональні можливості він має. Також в статті ми коротко розповімо, як використовувати тестер витої пари (https://e-server.com.ua/uk/instrumenti-i-testeri/testeri). Читайте, щоб вибрати гарну модель і самостійно перевірити дріт.

Складові приладу й основні функції кабельних тестерів

лан тестер

Пристрій зазвичай являє собою два невеликих блоків, на кожному з яких є індикатори. Кількість останніх відображає кількість пар + 1 індикатор відводиться під заземлення. Крім того, кожен модуль пристрою оснащений портами, сумісними з певними конекторами. У нашому випадку, оскільки ми розповідаємо про LAN тестер, це порти під роз'єми типу RJ-45. Є багатопозиційні прилади. У них кілька портів, призначених під різні наконечники, наприклад, RJ-45, BNC, RJ-11/12. Це дає можливість тестувати різні кабелі.

Відзначимо, що один з блоків девайса є головним, а ось другий модуль — віддаленим. На провідному модулі знаходиться кнопка або перемикач, що відповідає за включення/відключення пристрою та вибір режиму роботи. Крім того, на головному блоці зазвичай є дисплей.

Примітка: деякі кабельні тестери поставляються не з двома, а з великою кількістю блоків. Їх купують, щоб діагностувати розгалужені мережі. Якщо ж потрібно перевіряти тільки 1 кабель або проводку у квартирі, то вистачить моделі з класичною кількістю модулів.

З влаштуванням розібралися. Тепер переходимо до функцій. Є прості тестери з базовими можливостями, а є — просунуті. У останніх здібностей більше. Почнемо з простих. Вони використовуються, щоб знаходити перехрещення та розриви провідників, визначати екранування та показувати коротке замикання. Ці функції — маст хев. Якщо навіть якоїсь однієї у тестера немає, то й брати його не варто.

Також відзначимо, що хороший, нехай навіть і найпростіший, мережевий тестер може працювати з кабелями, чия довжина складає триста метрів і більше. Якщо поріг довжини у тестера менше цієї цифри, краще підшукати інший варіант. Крім того, важливо враховувати категорії кабелів і патч-кордів, з якими сумісний пристрій. Найпопулярніші — це 5, 5е і 6. Зрозуміло, якщо вам треба тестувати дроти інших категорій, звертайте увагу на те, чи підтримує тестер роботу з ними.

Коротко розберемо, що може просунутий тестер для витої пари. Отже, крім перерахованих вище умінь, прилад здатний вказати:

  • з якою швидкістю передаються дані та рівень завантаженості лінії;

  • місце несправності та дистанцію до обриву провідника;

  • пакети з помилками;

  • дріт в пучку.

Вибору надаються моделі, які оснащені генераторами тону та трасошукачем. Прилад такого плану варто купити, щоб перевіряти мережу, яка вже функціонує. Також він стане в нагоді для пошуку дроту в прихованій проводці.

Крім того, ви можете купити тестер RJ45, обладнаний не звичайним маленьким монохромним дисплеєм, а більшим рідкокристалічним екраном. Користуватися ним зручніше, оскільки результати діагностики не обов'язково інтерпретувати за індикаторами.

Виробники випускають пристрої з постійною пам'яттю та портом USB і/або слотом для flash-карти. Завдяки цьому у користувача є можливість зберігати результати діагностики на ПК, що стане в нагоді при складанні звітів.

Рекомендуємо: купити тестер для кабелю з індикатором розряду. З ним ви не забудете зарядити пристрій.

Деякі прилади оснащуються спеціальною приставкою для оптоволокна. З їх допомогою можна перевіряти не тільки витий, а й оптичний кабель.

З огляду на ці нюанси, ви зможете вибрати оптимальний тестер. Якщо хочете знати, як тестувати виту пару, читайте далі.

Прозвонка витої пари

Розбираємо, як перевіряти кабель простим тестером. Ця інструкція підійде й для використання більш складних моделей: все робиться по аналогії. Приступимо.

Спочатку готуємо витий патч-корд. Це кабель з конекторами на кожному кінці. Вставляємо роз'єми у відповідні порти тестера: один конектор — в головний модуль, другий — у віддалений блок. Включаємо прилад і дивимося, який колір в індикаторів:

  • зелений — все в нормі;

  • червоний — перехрещення або коротке замикання.

Примітка: при відсутності з'єднання лампочки взагалі не стануть світитися. Така ситуація може бути викликана неякісним опресуванням кабелю або ж переломом жили.

Цей метод підійде, якщо треба протестувати лише 1 відрізок шнура. Для розгалуженої мережі треба перевіряти кожен дріт окремо або купити тестер з додатковими модулями.

Трохи більш просунутим пристроєм, оснащеним трасошукачем і генератором тону, користуватися теж неважко. Девайс треба під'єднати до розетки: так він буде подавати сигнал прямо на електропроводку. У міру того як ви будете наближати мережевий тестер до провідників, підведеними до розетки, він буде подавати звуковий сигнал.

10:25