Історія української мови: чому багато українців вважають російську мову рідною

Питання української мови і того, хто нею розмовляє, стало дуже політизованим під час російського вторгнення. Володимир путін навіть використовував його як прикриття для анексії деяких окупованих районів України з великою кількістю російськомовного населення.

За даними перепису 2001 року, близько 14,3 млн. українців (29% населення) розмовляють російською мовою як рідною, хоча за деякими оцінками ця цифра є вищою. Причини цього криються в історії поширення української мови та формування кордонів сучасної України.

Політика заборони використання української мови в різні історичні періоди призвела до того, що навіть етнічні українці часто не володіють українською мовою. Якщо ми подивимося на карту поширення російської мови, наведену нижче, то побачимо, що значна частина регіонів, таких як східна Україна, Крим і навіть частина Києва, є російськомовними.

Відсоток українців, для яких російська мова є рідною (за даними перепису населення 2001 року):

Формування будь-якої мови - тривалий і нерівномірний процес, який триває століттями. Одна з теорій походження східнослов'янських мов, у тому числі й української, полягає в тому, що після закінчення праслов'янської епохи існував спільний східнослов'янський період, який тривав понад 500 років.

Він завершився в 11-12 століттях, під час феодальної роздробленості Київської Русі - православної середньовічної держави з центром навколо сучасної української столиці Києва. На думку українського вченого Агатангела Кримського, українська мова почала формуватися у 12 столітті.

Натомість інша теорія походження української мови стверджує, що спільного східнослов'янського періоду взагалі не існувало. На думку іншого вченого, Георгія Шевельова, українська мова походить безпосередньо від праслов'янської мови без будь-яких проміжних ланок. Згідно з цією теорією, три східнослов'янські мови - українська, білоруська та російська - розвивалися незалежно одна від одної. Ця теорія підриває кремлівську концепцію "братніх народів" як доказ спільного кореня цих трьох мов.

Коли християнство прийшло в Київську Русь, домінуючою мовою в регіоні була церковнослов'янська, яка використовувалася для написання релігійних та офіційних текстів. Однак сучасна українська мова базується насамперед не на писемності тих часів, а на усній мові, якою люди спілкувалися у повсякденному житті.

Народні діалекти знайшли відображення в літературних творах 18 століття і використовувалися такими українськими письменниками, як Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Іван Франко та Леся Українка, твори яких можно почитати безкоштовно в онлайн-бібліотеці UAbook.

З початку 20 століття українська мова використовується в літературі та всіх сферах суспільного життя. Дивлячись на карту українського розселення початку 20 століття, наведену нижче, можна побачити, що поширення української мови виходить за межі її сучасних кордонів.

Українська Радянська Соціалістична Республіка зробила українську мову офіційною у 1989 році. Після того, як Україна стала незалежною державою в 1991 році, українська мова була захищена законом в українській конституції 1996 року. Але незважаючи на це, деякі частини України продовжували залишатися переважно російськомовними.

Російська музика популярна

Переміщення людей і часті перекроювання кордонів України призвели до того, що росіяни стали найбільшою етнічною меншиною в Україні.

До 2014 року однією з найпопулярніших соціальних мереж в Україні була російська соціальна мережа "ВКонтакте". Також в Україні широко видавалися книги російською мовою, на радіо звучала російська музика, відбувався постійний культурний обмін з Росією.

Проєвропейська революція 2014 року спричинила хвилю протестів проти російської мови як мови ворожої країни-агресора, були прийняті закони, що запроваджували квоти на російську мову та правила її використання в публічному просторі. Всі ці політичні дії та обмеження потім були згадані путіним у його впливовій статті 2021 року ("Про історичну єдність росіян і українців") як приклади дискримінації російськомовних українців.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну розпочалося в лютому 2022 року, спровокувавши хвилю біженців та внутрішньо переміщених осіб. Східні регіони України (райони з найбільшою кількістю російськомовного населення) першими зазнали нападу з боку Росії. Частина мешканців цих регіонів втекла на захід, і з'явилися повідомлення про агресію з боку україномовних людей проти російськомовних.

Деякі російськомовні українські біженці, які виїхали за кордон, також іноді стикаються з нерозумінням і критикою з боку місцевих жителів на новому місці проживання, як це було, наприклад, у Польщі.

Продовжує існувати непорозуміння, що українська мова визначає людей як українців, але, як і в багатьох інших країнах світу, Україна є багатомовним суспільством, сформованим складною історією.

14:40