Справу стосовно секретаря міської ради суд закрив через відсутність складу адмінправопорушення

Закрили за відсутності складу адміністративного правопорушення. 1 грудня у Деснянському районному суді Чернігова слухалась справа за відкритим провадженням за частиною 2 статті 172-7 Кодексу України про адмінправопорушення (про порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів). В учасників процесу буде 10 днів, щоб оскаржити рішення, повідомив суддя.

У діях секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломака співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції вбачили конфлікт інтересів.

У листопаді минулого року, коли у міській раді обирала секретаря, Ломако також брав участь у голосуванні і підтримав свою кандидатуру та не заявив про конфлікт інтересів. Саме в цьому, на думку правоохоронців, і було порушення законодавства.

Додамо, що таємне голосування відбувалося 20 листопада 2020 року. Тобто, пройшов рік з моменту обрання і його роботи на цій посаді, і тільки зараз було відкрито провадження.

Аргументи судді чому він закриває цю справу

Справу слухав суддя Руслан Григор'єв. Під час оголошення рішення закрити справу він аргументував це низкою причин.

З набуттям статусу депутата Чернігівської міської ради Олександр Ломако отримав всі повноваження з представництва прав та інтересів Чернігова, які передбачені, в тому числі, і Законом про статус депутатів міських рад і Законом про органи місцевого саомоврядування. До них, зокрема, належать обов'язки брати участь у сесіях та у формуванні відповідних органів ради. Для чого власне депутат і наділений правом ухвального голосу за тими питаннями, які виникають на сесіях, в тому числі, і брати участь у голосуванні за обрання секретаря.

- Голосуючи за самого себе під час вирішення питання про обрання секретаря міської ради пан Ломако здійснював виключно представницькі функції депутата, а не здійснював приватний інтерес, як про це зазначає сторона обвинувачення. Відсутність приватного інтересу, відповідно, виключає реальний конфлікт інтересів, тому що реальний конфлікт інтересів - це суперечність між приватними та представницькими повноваженнями, які впливають на об'єктивність та упередженість прийняття рішень, або вчинення дій, - прокоментував суддя Руслан Григор'єв.

Крім того, є відсутність безпосереднього корупційного зв'язку між діями Ломако у голосуванні за самого себе та отриманому результаті. Оскільки, його кандидатуру виносив чернігівський міський голова і вона була єдиною, інших просто не було, і рішення приймалося колегіально - більшістю голосів. Тобто, його голос жодним чином не вплинув на результат. Крім того, протокол було складено неуповноваженою на це особою, повідомив Руслан Григор'єв.

"Це була смішна справа від самого початку", - Ломако

У судовій залі Олександра Ломака підтримували його колеги по депутатському корпусу.

Автор: Зі сторінки у Фейсбук Олександра Ломака

Після винесеного рішення і сам секретар міської ради прокоментував цю справу та рішення суду. Зокрема, він назвав відкриту справу політичною та абсурдною.

- Суддя врахував всі аргументи захисту та здоровий глузд. Це була смішна справа від самого початку і вона в принципі логічно завершилась.

Я хотів сказати слова подяки всім членам своєї команди, рідним та друзям. Я думаю, що це демонструє нашу спільну позицію і те, що ми - єдина команда.

Також я хотів би сказати, що в матеріалах справи був анонімний документ без підписів, начебто від колективу міської ради, розслідувати цю справу. Це викликає аналогії тільки з 1937 роком та іншими, коли проти населення застосовували репресії і теж за анонімками відкривали справи, а потім людей розстрілювали.

Так от, дуже не хотілося б, щоб Україна поверталась в ті часи. Ми бачимо відкриту справу проти журналіста, який задав незручні питання, ми бачимо зараз десятки справ і перевірок проти команди міського голови, і, я вважаю, що безпосередньо це провадження - один із епізодів цього політичнго тиску.

Дуже не хотілося б, щоб Україна скочувалася в аторитаризм, тому що це зазвичай дуже погано для влади закінчується, а країна відвойовує своє право на демократичний розвиток на свободи, - прокоментував Ломако

12:15