"Ґрунтовна програма відновлення житла людей — надзвичайно важлива. Сподіваюся, Кабмін підійде до цьо

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко розповів, яких руйнувань житла зазнало місто після початку повномасштабної війни росії проти України. 

— Є багатоповерхові будинки і приватні. Місто налічує 2134 багатоповерхівки. Безпосередні прильоти були у 147 багатоповерхових будинків, є будинки в дуже поганому стані, але ми їх усі намагатимемося відновити, — розповів він під час інтерв'ю ZN.UA. — Ще 650 будинків постраждали внаслідок прильотів поруч. Приблизно 9650 квартир потребують заміни. Сьогодні коштів на відновлення ми не маємо, а держава утримується від оголошення термінів відшкодування вартості втраченого житла чи програми будівництва нового житла на заміну втраченому. 

Атрошенко пояснив, що оскільки держава виділила місту лише 100 млн на ремонт житла, а воно входить в новий опалювальний період, то місто додатково виділило зі свого бюджету 130 мільйонів на ремонт покрівель і стін, скління вікон та відновлення інших пошкоджень.

— Для багатьох будинків ми вже маємо готові проєкти. Бачимо, що є соціально незахищені мешканці, які не можуть самотужки замінити вікна, батареї тощо. Тому плануємо додаткове виділення коштів.Така програма соцзахисту передбачатиме, що людина може звернутися до управління з пакетом документів, що підтверджує її статус соціально незахищеної, та актом ЖЕКу про потребу заміни склопакета, і на підставі цього буде виділено кошти. 

Очільник Чернігова зазначив, що допомогти всім постраждалим, в тому числі і приватним домогосподарствам, міський бюджет, на жаль, неспроможний і потрібна підтримка держави. 

— Близько 470 будинків знищено повністю. 570 будинків пошкоджені істотно, але їх можна відновити, і ще кілька сотень домогосподарств — із незначними пошкодженнями. Найбільше, звичайно, постраждали ті, хто залишився взагалі без домівок. Побудувати нові — для міського бюджету нереально. Але людей підтримати треба, вони ж також платники податків. Тому ми ще думаємо над цим рішенням, поки однозначної відповіді немає. Ми сподіваємося, що все ж таки буде прийнята державна програма, бо місцеві бюджети таких витрат не потягнуть. 

Розповів Владислав Атрошенко і про звернення за допомогою в цьому питанні до інших країн. 

— У нас була зустріч із послом Франції та президенткою ради регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс, і я їм дуже вдячний за візит. Ми обговорили питання відновлення Чернігова. Пані Валері запрошувала мене до робочої групи, що складатиметься з міст-сателітів Парижа, і за умови співфінансування з міським бюджетом вона готова віднайти необхідні кошти.

Ми жартували, що для французів кошти, які нам потрібні, — це як комар у вантажному відсіку авіалайнера, але це кошти їхніх платників податків, і вона хоче, щоб усе було справедливо. На жаль, поки не врегульоване моє питання перетину кордону. А в режимі онлайн такі питання вирішувати важко, — зазначив Атрошенко. 

Він розповів, що профільні міністерства почали працювати над відновленням критичної інфраструктури. На часі починати розробляти ґрунтовну програму відновлення житла людей.

— Це надзвичайно важливе питання, і я сподіваюся, що Кабмін підійде до нього зважено. Я досліджував ціни на тимчасові модульні будиночки: то вони не набагато дешевші від повноцінного житла, а от за якістю та тепловтратами — програють. Люди готові почекати кілька років, щоб отримати рівноцінне житло

12:11