На околицях Чернігова російські окупанти влаштували сафарі на людей та тварин

Здуті туші корів із кульовими пораненнями в голову лежать по всій території ферми.

На Чернігівщині рятувальники ДСНС розчищають території від залишків ракет, мін та інших небезпечних предметів, що залишилися після російських окупантів. Почали з важливих об'єктів інфраструктури міст та сіл. На розчищених від мін та розтяжок фермах - можна побачити те, як знущалися росіяни не лише над українцями, а й худобою. У Лукашівці та Іванівці, селах упритул до Чернігова, окупанти влаштовували сафарі на корів та свиней.

«А скільки вони ще поїли їх , вони робили сафарі. Коровки і телята, ходили по території ферми і вони з автоматів розстрілювали їх, робили шашлики у церкві…», - розповідає фермер.

Поміж ракет та мертвих туш бродить жива худоба. Дивом уцілілих корів місяць ніхто не доїв. Від початку вторгнення російської армії і до окупації Лукашівки - звідси до Чернігова возили молоко безкоштовно і роздавали чернігівцям із дітьми. Коли рашисти зайшли до Лукашівки - вони відразу шукали фермера. Бо він допомагав і нашим військовим. Григорію Ткаченку з родиною в останній момент перед окупацією вдалося втекти із села. Його попередили бійці. «Тікайте… і після цих слів обірвався зв’язок», - пригадує чоловік.

Лукашівка - невеличке село поруч із Черніговом. До пів сотні, це чи не третина сільських хат, зрівняно із землею. Знищена та розграбована сільськогосподарська техніка.

На зерно-сушильному комплексі, який лише восени запустили, на висоті 20 метрів, це найвища точка у Лукашвці, висів прапор України . Синьо-жовтий колір так окупантам муляв, що у нього безкінечно стріляли із танка.

Населення в Лукашівці менше трьохсот душ. Дванадцять убитих Росією цивільних людей. Їхні тіла навіть знаходили в місцевому храмі, тут орки влаштували штаб.

Ірина Терехова з родиною досі живе в підвалі. Це єдине, що в неї залишилося після приходу російської армії. Від хати, хліва та трьох машин, на яких тікали від рашистів їхні знайомі з Чернігова, зосталися тільки обгорілі спомини. Під час тритижневої окупації в їхньому укритті переховувалася ледь не вся вулиця. Тридцять двоє людей десь на 10-ти квадратах.

У Лукашівці дисклокувалось орієнтовно пів тисячі російських солдатів. У сусідній Іванівці - ледь не вдвічі більше. Саме з цих сіл орки розтрілювали і цивільних, які намагалися втекти від окупації та машини з журналістами та волонтерами, що намагалися потрапити до заблокованого Чернігова.

За матеріалами ТСН

17:50