Ніжинці, увага! Дії громадян у випадку НС

 5e024d49e4cb2549096910.jpg

Основним способом захисту населення від засобів масового ураження в особливий період та при виникненні надзвичайних ситуацій у мирний час є укриття його в захисних спорудах цивільного захисту: сховищах, протирадіаційних укриттях, спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттях.

Сховища забезпечують захист осіб, що укриваються, від негативного впливу сучасних засобів ураження, бактеріальних (біологічних) засобів, від бойових отруйних речовин, а також, при необхідності, від катастрофічного затоплення, небезпечних хімічних речовин, радіоактивних продуктів при руйнуванні об’єктів ядерної енергетики, а також високих температур і продуктів горіння при пожежах та передбачають можливість безперервного перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, протягом двох діб. Протирадіаційні укриття призначені для захисту осіб, що укриваються, від впливу іонізуючого випромінювання при радіоактивному забрудненні місцевості і допускають безперервне перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, також до двох діб. Сховища та протирадіаційні укриття призначені для укриття найбільшої працюючої зміни підприємств, установ та організації, які мають завдання на особливий період та забезпечують роботу основних систем життєзабезпечення міста. Перелік цих підприємств визначається Кабінетом Міністрів України.

Споруда подвійного призначення - це наземна або підземна споруда, що може бути використана як за основним функціональним призначенням так і для захисту населення.

Найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

ЗСЦЗ повинні приводитись у готовність до прийому громадян, які укриваються, у термін, який не перевищує 12 годин, а на хімічно-небезпечних об’єктах повинні утримуватись в постійній готовності до укриття персоналу даного об’єкта.

Для укриття населення в місті створений фонд захисних споруд цивільного захисту.

Фонд захисних споруд складається із захисних споруд (сховищ та протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів і є основним засобом колективного захисту населення.

Розпорядженням міського голови (від 12 квітня 2019 року №105) створений фонд захисних споруд ЦЗ Ніжинської територіальної громади Для укриття населення та найбільшої робочої зміни в захисних спорудах в Ніжинській ТГ обліковується 8 сховищ, 53 протирадіаційних укриття, 92 споруди подвійного призначення та 20 найпростіших укрить. Готові до використання за призначенням 2 сховища, 52 протирадіаційних укриття та 92 споруди подвійного призначення, в яких загалом може укритись 39,659 тис. осіб, або 57% всього населення. На головній сторінці офіційного сайту Ніжинської міської ради розміщена інформація про захисні споруди цивільного захисту в місті Ніжині. Вже зараз всі захисні споруди повинні бути підготовлені для прийому громадян.

При реальній загрозі ведення бойових дій, органи місцевого самоврядування через місцеві засоби масової інформації заздалегідь інформують цивільне населення приватного сектору щодо необхідності власними силами дообладнання підвальних приміщень будинків, в яких воно проживає (або найближчих до них підвалів), місцями для сидіння, проведення робіт по герметизації віконних та дверних отворів будинків..
(В місті Ніжині значна частина населення проживає в приватному секторі а це 29,675тис.чол.(43%) і має укриватися в найпростіших укриттях в т.ч. погребах приватного сектору).

Виживання населення в захисних спорудах буде залежати від декількох факторів: - від ступеня захисту ЗСЦЗ - найбільш надійні серед багатоповерхових будинків це цегляні будівлі та підвали в них

від способу ведення бойових дій - вуличні бої з приміненням стрілецької зброї, мінометний чи артилерійський обстріл, ракетно-бомбовий удар, примінення зброї з послідуючим радіоактивним, бактеріологічним чи хімічним зараженням.

від організації та проведення робіт по підготовці ЗС до використання за призначенням.

Ці основні фактори є визначальними у питанні збереження життя та здоров’я громадян.

Сигнали для населення у випадку НС чи військової загрози

Основний сигнал ЦЗ - це «Увага всім». Цей сигнал подається за допомогою включення електросирен в місті Ніжині, на території сіл він буде продубльований звучанням сирен спецавтомобілів.

За цим сигналом громадяни повинні включити телебачення, радіоприймачі для прослуховування повідомлення про подію, що сталася та про можливі дії щодо збереження життя та здоров’я. Населення міста заздалегідь повинно знати алгоритм дій на випадок НС або війни.

При отриманні відповідної інформації населенню перед його укриттям в захисних спорудах в першу чергу необхідну підготувати та взяти з собою наступні речі: паспорт, військовий квиток, документ про освіту, свідоцтво про шлюб та народження дітей, трудову книжку або пенсійне посвідчення, гроші і цінності, комплект верхнього одягу та взуття за сезоном, продукти харчування та питну воду на дві доби, які мають бути упакованими в герметичні пакети, а також засоби індивідуальної гігієни. Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одежі записка, в якій зазначається ПІБ дитини, домашня адреса та номери контактних телефонів батьків, їх ініціали. Залишаючи квартиру, місце роботи необхідно вимкнути освітлювальні та нагрівальні прилади, закрити водопровідні та газові крани, вікна і двері.

З цього часу так званого часу Ч громадяни повинні тримати постійно включеними радіоприймачі чи телебачення для отримання необхідних повідомлень та оперативного реагування на них та про дії населення на випадок НС або війни.

У яких випадках буде проводитись Евакуація населення так звана часткова евакуація.

У випадках обрушення житлових будинків, зараження території небезпечними хімічними речовинами, забруднення радіоактивними засобами, загрози проведення терористичних актів, замінування, інші випадки. В виконавчому комітеті НМР створена комісія з питань евакуації, збірні евакуаційні пункти, безпечні пункти розміщення, органи з питань евакуації. З цією метою розроблений План евакуації населення. Також розроблені Плани розміщення евакуйованого населення з інших районів Чернігівської області.

Начальник відділу з питань НС, ЦЗН, ОМР Микола ЧУЙКО

15:19