Молодь тусується неподалік магазинів, де цілодобово продають випивку. Наслідки – криваві…

Пост Vit Krom у Facebook про те, що місцевому мешканцю м. Новгород-Сіверський було завдано вісім ножових поранень, а влада не взмозі навести порядок у місті, до того ж поліція кваліфікує це як легкі тілесні ушкодження, викликав справжній шквал емоцій у коментарях.

Причому досить різних. Хтось вважає, що поліція охороняє лише «правлячий клас», хтось ще категоричніший - навіть самосуд пропонує. Дехто дивується: чому не карають винного? А ще хтось вважає, що виховувати дітей треба, а не поліцію звинувачувати. Є й такі, що в інциденті винуватять обох «учасників», і що «лихих 90-их» віяння вже чують...

А пост - зі світлиною АТБ і зоною відпочинку біля нього. Бо, як і Vit Krom відзначив, та і місцеві знають, що часто такі конфлікти трапляються поблизу магазинів, де цілодобово продають випивку - каталізатор бійок з різними наслідками.

Тож за роз'ясненням ситуації йдемо до районного відділу поліції.

- Інцидент стався вночі з 2 на 3 листопада, - говорить заступник начальника Н.-Сіверського відділу поліції - начальник сектору кримінальної поліції Сергій Пишко.

- Близько першої ночі. На скляній зупинці, що біля Торгових рядів. Поліцію туди ніхто не викликав. Постраждалий прийшов до своєї родички - і приліг. Жінка, побачивши у нього кров, викликала «швидку».

Медики сповістили поліцію.
- 23-річного потерпілого відвезли до лікарні, - продовжує Сергій Олегович. - Відділу поліції медики повідомили про нанесення потерпілому непроникаючих різаних ран, що не загрожували його життю, тож попередній висновок - нанесення легких тілесних ушкоджень. Але це був попередній висновок. Після проведення судмедекспертизи буде встановлено остаточний характер нанесення ран. Допитуваний потерпілий відповідав розмито: ніби все пам’ятає уривками і що був з двома друзями. А ще спочатку він відмовився писати заяву на свого кривдника. Потім передумав. Після розмови очільника райвідділу поліції з його батьками, потерпілий почав давати свідчення. За заявою потерпілого було відкрито кримінальне провадження. Він повідомив, що відпочивав з двома друзями біля річки. Випивали. Потім в АТБ взяли добавки і ніби біля того ж АТБ зустріли 32-річного мешканця міста. Мовляв, поговорили з ним «десь» біля АТБ і збирались йти.

- Однак досудове розслідування відкрило й інші деталі: нами було встановлено, що товаришами потерпілого в ту ніч було ще шестеро людей, які можуть бути очевидцями інциденту. Їх знайшли і допитали. Ситуація прояснилась: компанія відпочивала з випивкою на скляній критій зупинці. Туди ж підійшов і підозрюваний. У нього з потерпілим раптово виник конфлікт, який перейшов у бійку. Ніж задіяний не був. Опоненти нібито розійшлися. Однак, за словами очевидців, потерпілий повернувся - і конфлікт продовжився. Тільки цього разу підозрюваний вже почав махати ножем.

32-річний раніше судимий містянин неодноразово притягався до відповідальності за вчинення крадіжок, завдання тілесних ушкоджень і хуліганства. Нещодавно слідчі оголосили йому про підозру у вчиненні крадіжки з проникненням у приміщення. А 4-го листопада Новгород-Сіверський районний суд обрав запобіжний захід злісному порушнику правопорядку у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб - за вчинення крадіжок. Крім цього, йому інкримінують умисне нанесення різаних ран, остаточний характер яких, повторюю, визначить судмедекспертиза.

- Чи патрулює наряд поліції територію біля АТБ?

- Звичайно. У п'ятницю, суботу, неділю з 20.00 до 23 години. Влітку чергували до півночі.

- А де у місті найпроблемніші громадські місця - з точки зору дотримання правопорядку?

- Центр, район АТБ, дискобар.

Як підкреслив начальник райвідділу поліції Андрій Водолазкін, проблемні зони там, де є доступ до спиртного в нічний час.

- Наше - єдине місто в області, з міст обласного значення, де дозволено торгувати спиртним після 22-гої години, - підкреслює Андрій Водолазкін. - Поліція неодноразово з початку 2021-го зверталась до міської ради з проханням заборонити після 22 години продаж в магазинах ТГ алкогольних напоїв. Питання досі не вирішено: спиртне як продавали, так і продають. Звернення поліції, за твердженням міськрадівців, нині на розгляді регуляторної комісії...

Газета «Сіверський край» №46 (11590) від 11 листопада 2021, Світлана Секера


12:11