Місцевий бюджет в умовах війни: надходження та витрати

Кількість працюючих підприємств зменшилась, а заборгованість платежів до бюджету зросла. Збройна агресія росії проти України і бойові дії на території нашої області в лютому-квітні цього року негативно вплинули на виконання бюджету Чернігова. Про це повідомила під час засідання виконавчого комітету начальниця фінуправління Олена Лисенко, звітуючи про виконання бюджету за 9 місяців 2022 року. 

Загальний обсяг доходів за 9 місяців поточного року — 2 млрд 345 млн грн.  

— Це на 3,8% більше, ніж минулого року. Зокрема, завдяки податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців, — пояснює Олена Лисенко. 

Але, якщо порівнювати з іншими українськими міста, то Чернігів за показником фінансової забезпеченості за доходами серед аутсайдерів. 

— Ми на останньому місці за надходженнями до загального фонду, — резюмує начальниця фінуправління ЧМР.  

Зазнала змін і структура видатків. Якщо раніше місто спрямовувало кошти бюджету розвитку на відновлення інфраструктури, модернізацію закладів освіти та медицини, закупівлю електротранспорту для міських перевезень тощо, то зараз ми за ці кошти "заліковуємо рани" після активних бойових дій. 

— Насправді, 2022 рік, на жаль, рік війни.  Жодного розвитку, в розумінні людському що таке розвиток, місто Чернігів не мало. А по статтях воно виглядає як видатки бюджету розвитку, — говорить Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. — Треба збільшувати субвенції і зменшувати реверсні дотації — менше забирати коштів у державний бюджет, а більше давати і компенсувати податковою базою — рівнем податків. Треба вирівнювати спроможність тих областей, які втратили, з областями, які набули, щоб ми більш-менш вирівнялися хоча б в якійсь можливості спроможності міст до утримання інфраструктури і хоча би якогось мінімального відновлення.

Значно більше цьогоріч ми витрачаємо коштів і на фінансування соціальних Програм, які спрямовані на підтримку чернігівців. Зокрема, мова про матеріальну допомогу власникам приватних житлових будинків, які знищені/пошкоджені під час військової агресії рф і на часткову компенсацію за відновлення знищених/пошкоджених вікон. Триває виконання Програми матеріальної допомоги при народженні дитини, надання соціальних послуг та утримання терцентрів.

Якщо загалом говорити про виконання видаткової частини, то вона, хоч і з ускладненнями, але виконується, каже Олена Лисенко.

Детальніше зі Звітом про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року ви можете ознайомитися нижче з інфографіки

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

 

 

 

20:08