Кого і як у прикордонній громаді забезпечували деревиною

Алла Іващенко розпалює твердопаливний котел. Багатодітна родина з Городні опалює будинок переважно дровами. Їх вартість у 2022 році суттєво зросла. Тож перед сім’єю постав складний вибір.

Восени Алла дізналася про державну програму забезпечення прикордонних громад безкоштовними дровами. Прочитала про це у соцмережах. Звернулася до соцслужб і невдовзі 5 кубометрів паливних дров були під двором.

"У нас твердопаливний котел і тому ці дрова мені треба. Для моєї родини це не мала від’ємна частина, бо заробіток не такий, як був. Комусь дали тополю, березу, мені сосну. Зараз не на часі говорити - комусь малі, великі. Я дякую, що мені привезли. оли тепло вК домі, тоді зручно всім і дітям і дорослим", - розповідає Алла Іващенко, багатодітна мати.

Загалом у Городнянській громаді вдалося забезпечити понад 1 тисячу домогосподарств дровами. Перш за все – родини військовослужбовців, багатодітні, малозабезпечені сім’ї, люди з інвалідністю. Були складнощі з логістикою через те, що громада велика і багато населених пунктів.

"Більше 1170 домогосподарств отримали по 5 кубометрів під двір. Непогано спрацювали мої спеціалісти і лісівники. У нас 61 населений пункт, велика розгалуженість. Є зони прикордоння, куди не всі хочуть їхати, але всіх забезпечили", - каже Андрій Богдан, голова Городнянської громади.

Аби встигнути вчасно всіх людей громади забезпечити дровами, місцевий лісгосп працював і у вихідні. Заготовляли деревину подалі від обстрілів, аби ніхто з лісівників не постраждав.

"Ми були зобов’язані це зробити. Заключили угоду на 3 тисячі кубометрів. І по суботах працювали нашим транспортом доставка по 5 кубометрів під кожен двір. Коли не встигали і в неділю возили потрібно було", - прокоментував Олександр Демянцев, головний інженер Городнянського лісгоспу.

Загалом на Чернігівщині жителі чотирьох прифронтових громад мали змогу отримати безкоштовні дрова. Списки готували місцева влада. На заготівлю деревини держава виділила для області понад 26 мільйонів гривень. За даними обласної військової адміністрації, понад 4354 домогосподарств у підсумку отримали безоплатні дрова.

11:20