Яка подальша доля ікон 19 століття, які знайшли на Чернігівщині

620a1eed4c8b9.jpeg

Ікони, що знайшли у 2021 році у стінах напіврозваленої будівлі у Нових Млинах, що на Чернігівщині – реставрації не підлягають.

Про це Суспільному розповів настоятель Свято-Троїцького храму села Нові Млини Богдан Кец.

«Тільки одна ікона з усіх, що знайшли, ціла. І то вона побита, її прийдеться збирати до купи. У храмі літом одна температура, зимою - інша, і цей перепад температури, якщо частинки склеїти - вони розклеяться. Немає сенсу її клеїти», - розповів він.

Нагадаємо, у січні 2021 року ікони 19 століття під штукатуркою у стінах знайшли жителі села Нові Млини, коли розбирали на дрова стару будівлю.

Приміщення до більшовицького перевороту належало багатій родині, потім там розмістили лікарню. Вона згоріла 20 років тому і стояла напіврозваленою.

Зі слів настоятеля храму, ікони віддали на експертизу реставраторам. Вони надали відповідь, що реставрації зображення не підлягають. Зберегти можна лише одну ікону - полотняну. На ній зображені апостоли Петро та Павло.

Інші ікони - дерев’яні, зі слів настоятеля, потрібно спалити за церковним звичаєм, а попіл закопати у землю. Зроблять це навесні. Висвітлюватиме ікону іконописець з Борзни, він зараз реставрує інші ікони у храмі. Далі - полотно помістять у рамку зі склом.

15:19