Як зберегти свою психіку під час війни: корисні поради для чернігівчан

24 лютого життя пересічного українця кардинально змінилося. Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України, яке викликало у людей панічні настрої. Люди постійно відчувають напругу та тривогу, а стрес та депресія стали їхніми головними супутниками у житті. Як опанувати свої страхи та не довести себе до повної апатії - читайте далі.

Психологічна гігієна під час воєнних дій

З психологічної точки зору найбільше від війни постраждали мешканці тих областей, на яких велися чи ведуться активні бойові дії і Чернігівщина входить в число таких областей. І якщо раніше у всесвітній пошуковій системі Google чернігівчани шукали як розбагатіти чи виграти у казино Віп, наприклад, то зараз більшість запитів від місцевих мешканців стосуються психічного здоров'я.

Звичайно, тримати себе в руках у такій ситуації не просто, проте, наукові дослідження показують, що левова частка чернігівчан можуть самостійно впоратись зі своїми емоціями. Їм під силу відновити свою психоемоційну рівновагу без допомоги кризових психологів. Ось кілька корисних порад, які допоможуть зберегти психічну під час війни:

  • По-перше, на психоемоційний стан українців сильно впливають негативні новини, тому їх потрібно дозувати. Якщо постійно читати новини про війну, то людська психіка швидко дестабілізується і відновити її баланс буде дуже важко. Загалом не слід проводити в інформаційному просторі більше, ніж 60 хвилин на день. При цьому, робити це краще вранці чи вдень, а ось перед сном новини краще не читати. Крім цього, важливо також черпати інформацію лише з офіційних джерел.
  • По-друге, не слід забувати про свої обов’язки та звичні побутові справи. Зрозуміло, що вони не дозволять повністю забути про все, що відбувається навколо, але завдяки їм людина зможе перемкнутися та відволіктися.
  • По-третє, важливо бути максимально сконцентрованими та емоційно врівноваженими, якщо поруч знаходяться діти чи психічно слабкі люди.
  • По-четверте, розслабитись та відволіктись від жахів війни допоможе улюблена справа. Займатися хобі потрібно щодня після роботи чи у будь-яку вільну хвилинку: малюйте, слухайте музику, займайтеся спортом, вишивайте хрестиком, робіть все для того, щоб не впадати в паніку.

В цей непростий час вкрай важливо бути корисним та не панікувати. Потрібно робити все, що в наших силах, щоб швидше наблизити нашу перемогу. Наприклад, можна допомогти армії грішми чи стати волонтером, можна допомагати плести сітки чи готувати їжу для військових, пакувати ліки чи речі першої необхідності, тощо. Така активність підніматиме бойовий дух та не дозволятиме опускати руки.

Перша допомога при панічній атаці чи шоковому стані

В умовах війни панічними атаками та шоковим станом вже нікого не здивуєш. Проте, ще досі не всі люди вміють себе правильно поводити в таких ситуаціях. Ось яку допомогу можна надати людині, що опинилася у біді:

  • якщо є можливість постраждалого потрібно вивести на свіже повітря та змусити його глибоко дихати;
  • встановити з потерпілим тілесний контакт (взяти його за руку, обійняти, тощо) — це допоможе створити ефект присутності, без якого подолати страх та панічну атаку не вийде;
  • постійно розмовляти з людиною, яка піддалася панічній атаці, щоб повернути її у реальність (діалог потрібно будувати нескладний, тобто, питати якого кольору у вас футболка чи яка сьогодні погода, наприклад).

При цьому вкрай важливо стежити за власними тоном. Він повинен бути спокійним та врівноваженим. Якщо постраждалий відчує, що ви також панікуєте, допомогти йому ви не зможете.

17:05