Експерти розповіли, як зберегти заощадження під час війни та куди їх краще інвестувати?

Через війну заощадження українців рекордно знецінились. Сьогодні практично не залишилось валют та фінансових інструментів, в які б було вигідно інвестувати кошти. Гіперінфляція, якої всі так боялись, не за горами. Ціни на продукти харчування з початку року зросли на 20% і прогнози експертів на найближчі кілька місяців геть не оптимістичні. Вартість пального теж досягла свого історичного максимуму. Все це чинить неабиякий психологічний тиск на пересічних українців, змушуючи їх робити необдумані кроки та помилятися. Куди можна вкладати кошти під час війни, а куди ні з’ясуємо далі.

 чому краще зберігати кошти сьогодні?

Через світову економічну кризу та загальну нестабільну ситуацію на світовому валютному ринку вкладати кошти у валюту сьогодні вкрай не вигідно. Якщо раніше українці вигравали гроші у онлайн казино (наприклад, Elslotswin), заробляли на власному бізнесі тощо, а тоді обмінювали гривні на долари, то тепер така схема не працює. На світовому валютному ринку практично не збереглося жодної стабільної валюти, адже, інфляція накрила весь світ. Більш стабільними та прибутковими інвестиційними інструментами сьогодні експерти вважають:

  • Банківські депозити. Враховуючи актуальні умови вкладення коштів за депозитами, річний дохід вкладника в середньому буде становити 8%. Проте, аналітики радять не ставити гроші на довгостроковий депозит, а обити це лише на кілька місяців. Після цього вкладник може забрати кошти та знову поставити їх у банк, проте на вигідніших умовах, адже, ставки за депозитами будуть рости.
  • Дорогоцінні метали. Ціни на них стабільно ростуть багато років поспіль. Проте, така інвестиція не принесе доходу у короткостроковій перспективі. Щоб отримати дохід від такої інвестиції слід вкладати кошти на кілька років мінімум. Якщо інвестор не готовий заморозити власні активи на 2-3 роки, даний інвестиційний інструмент йому не підходить.
  • Державні валютні облігації. Їхня дохідність сьогодні залишається однією з найвищих. Річний прибуток від купівлі ОВДП у валюті становить близько 5%. Однією з основних переваг таких інвестицій є те, що вкладник не буде сплачувати жодних податків, а також зможе підтримати економіку Україні у воєнний час.
  • Нерухомість. Сьогодні ринок нерухомості працює нестабільно, проте, вкладати в нього кошти все ж вигідно. Особливо це стосується заходу України, де вартість нерухомості збільшилась в рази після початку війни. В інших регіонах нерухомість дешевшає через різке падіння попиту. Крім цього, така інвестиція сьогодні є досить ризикованою, адже, через постійні ракетні удари росіян втратити житло чи комерційне приміщення можна будь-якої хвилини.
  • Земельні паї. Ринок землі в Україні є відносно молодим, проте, такі інвестиції сьогодні вважаються найбільш вигідними. Ціни на землю постійно падають через війну і зараз пай можна дуже вигідно купити. експерти переконані, що після закінчення воєнного конфлікту вартість землі знову почне рости, тому її можна буде вигідно продати. Крім цього, на відміну від нерухомості, яка може постраждати від ракетних ударів, земля навіть після війни залишиться землею.

Досить популярною схемою інвестицій є іноземні цінні папери. Проте, вкладати кошти у них можуть лише ті українці, які мають рахунки за кордоном. 

Нестандартні інвестиційні інструменти

До них належить антикваріат, предмети живопису, колекційний алкоголь, криптовалюти, ексклюзивні марки автомобілів тощо. Такі альтернативні інвестиційні інструменти створюють додаткові можливості для вкладників в кризові періоди. Недоліком даних інвестицій є те, що при перепродажі може бути важко знайти покупця, який готовий за картину чи набір антикварного посуду заплатити тисячі доларів. 

17:10