Де дізнатися та як покращити свою кредитну історію?


Кредитна історія, це свого роду список усіх взаємовідносин позичальника з банками чи фінансовими організаціями. Повна кредитна біографія, вся інформація зберігається у спеціальному бюро «кредитних історій». Це бюро отримує статистичні дані у прямих партнерів:

Банки;

  • Страхові та кредитні фірми;
  • Фінансові спілки та лізингові організації;
  • Чи не банківські фінансові структури.

Партнери зобов'язані регулярно надавати правдиві дані у кредитне бюро. Ця процедура – обов'язкова, у разі бюро кредитної історії (БКІ) виступає як довіреної особи між кредитором і позичальником. КБІ має зберігати та аналізувати отримані дані.

Щоб дізнатися про свою кредитну історію можна:

На офіційному сайті КБІ пройти реєстрацію та підтвердити свою особу, після чого ознайомиться з шуканою інформацією в особистому кабінеті;

  • З допомогою мобільного додатка «кредитна історія»;
  • Скориставшись терміналом свого банку чи додатку.

Залежно від політики дивні, ця процедура може бути безплатною. Наприклад, в Україні можна дізнатися свою кредитну історію безкоштовно, але 1 раз на рік.

Фахівці та представники банків рекомендують перевіряти кредитну історію не менше 1 разу на рік, незалежно від того брала людина кредит чи ні. Це викликано шахрайством, не рідко на людину можуть оформити кредит без її відома. Наприклад, якщо громадянин випадково або помилково розмістив або надав комусь свою особисту інформацію.

Отримавши лист-відповідь на запит про надання кредитної історії та ознайомившись із вмістом, можна дізнатися про статус «ймовірність» отримання кредиту. Якщо можливість отримання – мінімальна, то, зрозуміло, жоден банк чи банківська структура не захоче надати цьому громадянину кредит. Безумовно, сьогодні існують мікропозики та МФО, але користуватися їхніми послугами рішення є суто індивідуальним, і навіть вони видають позики далеко не всім. Проте, оформити кредит на картку з поганою кредитною історією можливо навіть під мінімальний відсоток.

Що потрібно зробити для покращення кредитної історії?

Насамперед потрібно погасити поточні кредити, якщо вони є;Щоб швидко покращити історію, можна взяти пару мікрокредитів та максимально швидко їх погасити. Це підніме загальну динаміку та покаже хороші якості дисципліни фінансової поведінки.Чим більша кількість погашених позик, тим більший рейтинг, а це у свою чергу впливає на кількість банків та організацій, які можуть надати кредит.

22:35