Чим зайняти дитину під час карантину?

Як відомо, під час карантину у дітей залишається більше вільного часу, ніж зазвичай. Чим же цікавим і корисним зайнятися разом з дитиною, щоб відволікти її від гаджетів? Що запропонувати? Чим здивувати і вразити? Останнім часом це питання хвилює багатьох дорослих членів родин.

Славутицький міський центр соціальних служб пропонує до вашої уваги 70 способів як переключити дитину з віртуального світу на реальний.

1. Побудуйте замок із коробок

Зберіть усі картонні коробки, які є у квартирі, і дозвольте собі ненадовго повернутись у дитинство. Побудуйте разом із дитиною замок.

2. Влаштуйте полювання за скарбами

Ця гра досить проста. Зберіть 10-20 предметів та сховайте їх у різних місцях у квартирі. За підказками або намальованою картою, дитина повинна відшукати всі скарби. Це допоможе зайняти дитину на кілька годин.

3. Складіть список для читання

Привчити дитину до читання легше, якщо це в ігровій формі. Складіть список оповідань, які має прочитати дитина. Як тільки вона впорається з одним оповіданням, він може викреслити один пункт зі списку та переходити до наступного завдання.

4. Здійсніть онлайн-екскурсію по Лувру

На час карантину багато всесвітньо відомих музеїв, у тому числі і Лувр, доступні в онлайн-режимі. Здійсніть екскурсію разом з дитиною та подивіться на знамениті картини.

5. Займіться кулінарії разом з дитиною

Випікайте печиво, кекси, торт - будь-які солодощі підійдуть! Під час приготування ви можете навчити дитину вимірювати інгредієнти та, звичайно ж, готувати.

6. Влаштуйте пікнік у квартирі

Постеліть у вітальні покривало, візьміть з холодильника їжу та влаштуйте пікнік всією сім'єю. Ви можете грати в гру, яка розвиває пам'ять. Кожен по черзі повинен вимовити фразу: "Я йду на пікнік і беру з собою ..." і додати назву якогось продукту або страви.

7. Дресируйте собаку

Якщо ваш домашній улюбленець ще не навчився виконувати команди «Сидіти» або «Ліжати», можна навчити його під час карантину. Приділяйте цьому заняттю годину на день. Дитині напевно сподобається це заняття.

8. Проводьте з дитиною наукові експерименти

За допомогою підручних засобів, які знайдуться в будь-якому будинку, ви можете проводити з дитиною наукові експерименти: зробити лаву із солі, води та рослинної олії, виростити кристали із солі, показати дитині веселку і т. д. Цим ви приведете дитину в повне захват викличете в нього інтерес до науки.

9. Знімайте відео для соціальних мереж

Карантин - добрий час для того, щоб зняти з дитиною відео для Instagram або Tik-tok. Розучите з дитиною танець та зніміть його на відео.

10. Дотримуйтесь порядку

Можливо, дитині й не потрібно ходити до школи, але й на карантині краще дотримуватись звичного розпорядку дня. Це сприяє хорошому самопочуттю дитини і дозволяє йому встигати більше протягом дня.

11. Досліджуйте Марс

Знайдіть в інтернеті сайт, де через панорамну камеру транслюються зйомки з поверхні Марса. Це викликає у нього інтерес до астрономії.

12. Напишіть разом із дитиною оповідання

Прочитайте разом із дитиною книгу. Запропонуйте йому написати продовження у формі невеликої розповіді.

13. Зробіть сенсорну коробку

Візьміть велику картонну коробку та наповніть її будь-яким матеріалом, який дозволить ваша фантазія. Це розвиває тактильну чутливість дитини. Він буде грати з коробкою годинник безперервно.

14. Не зловживайте електронними пристроями

Під час карантину не давайте дитині необмеженого доступу до електронних пристроїв. Давайте йому планшет або смартфон лише тоді, коли він вивчить уроки та зробить роботу по дому.

15. Облаштуйте місце для навчання

Можливо, це не найкраща розвага для дитини. Але це полегшить навчання під час карантину. Виділіть місце в квартирі, де дитина зможе займатися: це може бути парта або письмовий стіл. Окреме місце для навчання допоможе дитині зосередитись.

15. Давайте дитині час на відпочинок

Дитині важливо не запускати навчання під час карантину. Але водночас необхідно давати йому перепочинок. Після того, як він виконає кілька завдань, дайте час пограти.

16. Напишіть листа

Йдеться не про електронну пошту, а про паперові листи. Напишіть разом з дитиною листа тому, кого ви любите, наприклад, бабусі та дідусеві.

17. Спілкуйтесь із родичами по Скайпу

Скайп - ще один гарний спосіб підтримувати зв'язок із рідними та близькими під час вимушеної ізоляції. Спілкуйтесь із родичами, які живуть далеко, і про здоров'я яких ви турбуєтеся.

18. Ведіть з дитиною щоденник подорожі

Згадайте останній раз, коли ви були у подорожі. Обміняйтеся з дитиною спогадами та запропонуйте їй записати їх у щоденник.

19. Зробіть прибирання разом із дитиною

Прибирання може здатися дитині не такою вже веселою справою. Але коли вся сім'я залишається на карантині, в будинку швидко з'являється безлад. Виділіть трохи часу (наприклад, 15 хвилин на день) на прибирання.

20. Грайте з дитиною у настільні ігри

Грайте у ігри, які подобаються дитині. Якщо він не грає в настільні ігри, карантин - слушний час, щоб навчити його грати в «Монополію» або «Уно».

21. Збирайте пазли

Виберіть пазл, який буде не надто складним для дитини. В іншому випадку він втратить інтерес до цього заняття.

22. Грайте з дитиною у шашки

Дитині сподобається грати в шашки, розумітися на тонкощах гри, вигадувати стратегію. Якщо він вже досяг певної майстерності, ви можете влаштувати з ним змагання.

23. Навчіть дитину грати у шахи

Гра в шахи має багато переваг для дитини. Навчіть його правилам гри та покажіть прості ігрові стратегії.

24. Зіграйте з дитиною у гру «Крокодил»

Це класична гра, яка позбавить і вас, і дитину від нудьги. Гра полягає в тому, що один учасник повинен показати слово за допомогою пантоміми, а інші відгадати його.

25. Влаштуйте вечір малювання

Візьміть листи ватману, фарби, кисті та дозвольте дитині малювати все, що вона захоче.

26. Випікайте з дитиною піцу

Використовуйте для начинки все, що знайдете у холодильнику.

27. Запропонуйте дитині вести щоденник

Записувати свої думки - гарний спосіб позбутися нудьги

28. Займіться з дитиною медитацією

Навчіть дитину вправам для медитації. Можна використовувати для цього відеоуроки на Youtube або спеціальні програми смартфона.

29. Зіграйте з дитиною у класики

Використовуйте паперовий скотч, щоб накреслити клітинки на підлозі і дозвольте дитині пограти в класики.

30. Зробіть картки

За допомогою карток добре вивчати іноземні мови чи математику. Зробіть їх разом із дитиною та використовуйте у навчальному процесі.

31. Зіграйте з дитиною у «протилежності»

Ця вправа добре підходить для маленьких дітей та розвиває їхній словниковий запас. Ви повинні сказати слово, а дитина - протилежне йому (наприклад, всередині-зовні, спускатися-підніматися і т. д.).

32. Вирізуйте ножицями

Це заняття допомагає дитині розвивати моторику. Навчіть дитину вирізати фігури з паперу за контуром.

33. Дозвольте дитині приміряти різні вбрання

Це заняття ніколи не набридне дитині.

34. Створіть перелік фактів про тварин

Дозвольте дитині вибрати тварину. Проведіть разом із ним дослідження. Складіть список фактів, які ви зможете знайти про цю тварину в інтернеті, книгах тощо. Поповнюйте список новими фактами.

35. Навчіть дитину відеомонтажу

Навчіть дитину користуватися монтувати відео у Youtube або за допомогою додатків у смартфоні. Це вміння знадобиться йому у майбутньому. Хто знає: можливо, дитина захоче завести свій канал у Youtube.

36. Створіть свою настільну гру

Ви можете не тільки грати в настільні ігри, які є у вас вдома, а й створити гру самі. Придумайте сценарій гри, розкресліть на папері великого формату ігрові поля та створіть картки для гри.

37. Навчіть дитину основ програмування

На YouTube є навчальні канали з уроками програмування для дітей. Карантин - гарний час для того, щоб навчити дитину чогось корисного.

38. Дозвольте дитині взяти у вас інтерв'ю

Уміння збирати інформацію та правильно ставити запитання - важлива навичка для будь-якої людини. Розмовляйте з дитиною, ставлячи один одному запитання та записуючи відповіді. Якщо дитині сподобається робота журналіста, дайте їй складніше завдання: зателефонувати бабусі чи дідусеві та взяти у них інтерв'ю по телефону.

39. Навчіть дитину писати відгуки про книги та фільми

Це вміння буде корисним для дитини під час навчання у школі. Подивіться разом із ним фільм або прочитайте книгу, а потім попросіть його написати відгук.

40. Влаштуйте з дитиною книжковий клуб

Читання - важливе заняття під час карантину. Але щоб вона була для дитини ще більш цікавою, обговорюйте з дитиною прочитані книги. Ви можете взяти участь в інтернет-форумах, де обговорюють і рекомендують книги.

41. Слухайте подкасти

В інтернеті є багато подкастів, призначених для дітей. Знайдіть подкаст, який сподобається дитині найбільше.

42. Зробіть з дитиною орігамі

Навчіть дитину робити фігурки різних тварин із паперу. Зробіть орігамі разом із ним.

43. Навчіть дитину готувати

Кулінарія може бути цікавим заняттям для дитини. Навчіть його готувати кілька простих страв.

44. Грайте на музичних інструментах

Якщо дитина грає на музичних інструментах, карантин - гарна нагода приділяти репетиціям більше часу.

45. Спостерігайте за птахами

Гуляючи з дитиною на балконі, спостерігайте за птахами та визначайте їх види.

46. Складіть список тварин, які мешкають у вашій місцевості: білки, зайці і т. д. Намагайтеся згадати якнайбільше тварин.

47. Зробіть альбом із наклейками

Нехай дитина візьме альбом для малювання та прикрасить його наклейками. Допоможіть дитині прикрасити альбом.

48. Вивчайте комах

Знайдіть в інтернеті інформацію про комах. Ви можете також подивитися разом із ним науково-популярні фільми про життя комах.

49. Ведіть календар погоди

Коли ви з дитиною залишаєтеся вдома - це чудова нагода досліджувати погоду. Запропонуйте дитині вести календар погоди. Разом з цим дізнавайтеся з інтернету щось нове про погодні явища, повітряні потоки тощо.

50. Пройдіть з дитиною навчальний курс

Освітня платформа «Prometheus» пропонує велику кількість навчальних курсів для різного віку. Запропонуйте дитині вибрати для себе курс за інтересами та пройти його.

51. Складіть список справ по дому

Складіть дитині список завдань, наприклад, скласти свій одяг, почистити зуби, помити посуд і т. д. Як тільки дитина виконає одне завдання, вона викреслює один пункт зі списку.

52. Зробіть з дитиною мило ручної роботи

Знайдіть у Youtube навчальне відео про те, як зробити мило ручної роботи. Зробіть його разом із дитиною.

53. Танцюйте

Дозвольте дитині продемонструвати свої танцювальні вміння. Танці - добрий спосіб проявити фізичну активність, залишаючись удома.

54. Приділяйте час денному сну

Щоб дитина засинала вдень, навчіть її медитативним практикам.

55. Зробіть намисто з макаронів

Нанижіть макарони на нитку, прикрасьте їх і носіть як прикрасу.

56. Дивіться STEM-уроки онлайн

STEM-уроки добре підходять для навчання дітей з математики, фізики, біології, хімії тощо.

57. Дивіться онлайн-уроки гри на музичних інструментах

Якщо дитина грає на музичних інструментах, їй сподобаються онлайн-уроки, які можна знайти на Youtube.

58. Вивчайте іноземні мови

Карантин - гарна нагода вивчати іноземні мови. Для цього можна слухати подкасти, дивитися навчальні відео тощо.

59. Вирощуйте рослини

Рослини можна вирощувати прямо на підвіконні, проростивши паростки в банку і пересадивши потім у горщик. Спостерігайте разом із дитиною за зростанням.

60. Зробіть дошку візуалізації

Роздрукуйте фотографії з інтернету та наклейте їх на лист ватману. Надрукуйте зображення того, що ви хочете досягти цього року. Повісьте дошку візуалізації на стіну в місці, де ви постійно її бачитимете.

61. Практикуйтесь з дитиною у правописі

Щоб дитина не втратила навички правопису до того моменту, коли вона повернеться до школи, практикуйтеся з нею під час карантину. Пишіть із ним диктанти. Якщо це заняття здається дитині занадто нудним, використовуйте мобільні програми, щоб запам'ятовувати правопис окремих слів.

62. Дивіться онлайн-уроки з мистецтва

Такі навчальні курси можна знайти на Youtube.

63. Займайтеся йогою

Якщо ви любите займатися йогою, можете долучити до цього заняття та дитину.

64. Розвивайте моторні навички дитини

Якщо ваша дитина ще не ходить до школи, ви можете розвивати у неї моторні навички під час карантину. Робіть з ним спеціальні вправи або розвивайте його моторні навички, коли займаєтеся домашніми справами.

65. Малюйте кремом для гоління на дзеркалі

Малювання кремом на дзеркалі подобається дітям. Це заняття розвиває вони сенсорне сприйняття. Якщо ви робите це вдома, краще використовувати дзеркало у ванній кімнаті. Можна додати в крем харчовий барвник, щоб зробити заняття ще цікавішим для дитини.

66. Сортуйте предмети

Це заняття найкраще підходить для маленьких дітей, які лише вивчають кольори та форми. Для сортування можна використати практично будь-які предмети. Запропонуйте дитині відібрати із загальної купи червоні, сині предмети тощо.

Те саме можна робити, коли дитина вивчає форми. Запропонуйте йому відібрати круглі предмети або довгасті.

67. Грайте з рисом

Це ще одна сенсорна вправа для маленьких дітей. Насипте рис в будь-яку ємність і дозвольте дитині занурити в неї долоню. Щоб зробити вправу більш цікавою, ви можете пофарбувати рис у різні кольори або сховати маленьку іграшку.

68. Грайте в хрестики-нуліки

Багато хто з нас з дитинства пам'ятає цю гру, але не всі сучасні діти знають її. Навчіть дитину правилам гри. Якщо він їх знає, влаштуйте змагання.

69. Зробіть «сенсорний пакет»

Ще одна сенсорна вправа для дитини. Візьміть прозорий zip-пакет і наповніть його дрібними предметами, які не зможуть його проткнути: тюбиками від косметики, маленькими м'ячиками і т.д. Маленькій дитині сподобається обмацувати пакет, вивчаючи його форму.

70. Намалюйте автопортрет

Дозвольте дитині намалювати автопортрет, використовуючи олівці або фломастери. Якщо ви хочете ускладнити завдання, можна використати нестандартні матеріали: цукерки, гудзики, макарони… Підійде що завгодно.

71. Пройдіть лабіринт

Намалюйте дитині лабіринт на папері. Запропонуйте дитині знайти вихід із неї, малюючи олівцем.

72. Навчіть дитину в'язати

Карантин - гарний час, щоб навчити дитину чогось нового. Ви можете подати своєї дочки уроки рукоділля і навчити її в'язати спицями або гачком.

73. Не забудьте про мультфільми

Коли дитина залишається вдома, саме час переглянути її улюблені мультфільми.

Якщо у вас є цікаві ідеї, ви також можете доповнити цей список.

18:06