Чернігівська міська рада звернулася до керівництва держави щодо фінансового забезпечення виконання З

|

Чернігівська міська рада підтримала звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України щодо фінансового забезпечення виконання Закону України «Про основи національного спротиву» та територіальної оборони України. Відповідне рішення прийняте на засіданні 16-ої сесії Чернігівської міської ради 8-го скликання сьогодні, 27 січня. Ініціаторкою цього проєкту звернення була депутатка міської ради Ірина Соломаха.

«Органи місцевого самоврядування Законом України «Про основи національного спротиву» визначені як ключові виконавці програм національного спротиву і створення системи територіальної оборони.

Без фінансового, ресурсного забезпечення інститут територіальної оборони не зможе працювати. Місцеві бюджети не здатні покрити самостійно видатки на територіальну оборону та на підготовку національного спротиву.

Адже сьогодні саме на місцеві бюджети покладено невластиві функції компенсації різниці тарифів. А зростання цін на енергоносії і наступне здорожчання товарів, робіт і послуг суттєво підвищують вартість соціальних програм та соціального захисту населення.

Обсяг міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам на виконання делегованих повноважень значно занижені. Це – всупереч статті 142 Конституції України, яка передбачає, що витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Особливо кризова ситуація – на районному рівні. Згідно з статті 14 Закону, обласні та районні ради забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів територіальної оборони місцевого значення, сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад, - зазначено у документі.

У зв’язку з цим, депутати міської ради звертаються з вимогою терміново розробити проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» для фінансового забезпечення виконання Закону України «Про основи національного спротиву» та територіальної оборони України.

На час розробки і прийняття комплексного рішення депутати вимагають підтримати проєкт Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» зі збільшенням видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави (реєстр. номер 6542 від 24.01.2022). Ним, зокрема, встановлюється обов’язок Кабінету Міністрів України протягом десяти днів з дня набрання чинності цим Законом забезпечити виділення з резервного фонду Державного бюджету України 300 млн грн для потреб організації територіальної оборони. Місцеві бюджети вже у І кварталі мають отримати кошти для створення системи національного спротиву. 

Прес-служба Чернігівської міської ради

|
15:23