Через хімікати, розпилені на сусідніх полях, у «Беремицькому» отруївся персонал

Запаморочення, різь, болі у животі, нудота - із такими симптомами повернулися з перегону коней шестеро людей зі штату парку природи «Беремицьке». Відчуття були настільки сильними, що персоналу довелося звернутися по допомогу до лікарів.

У позаминулу суботу четверо берейторів, двоє охоронців відчули себе зле надворі, ще коли поралися біля тварин, підлаштовуючи збрую, а потім і переганяючи самих тварин з локації «Лісове озеро» до самого парку.

Марина Волкова (тренер коней) розповідає:

- Ми забирали коней і проходили повз поля, які були напередодні оброблені. Після чого ми відчули симптоми легкого отруєння - першіння в горлі, металевий присмак, головокружіння, болі в животі, у деяких - легке запаморочення.

Персонал звернувся по медичну допомогу. Після огляду та взяття аналізів сечі - медики прописали пацієнтам знеболювальне, а ще порадили потерпілим пити більше води.

- Мені внутрішньом‘язово ввели препарат но-шпа. Лікар сказав, що за симптомами це отруєння легкого ступеня невідомою хімічною речовиною, - говорить Марина Волкова.

Загалом, на обробленому полі працівники перебували близько 15 хвилин - оскільки коней ще потрібно було зловити, одягти вуздечку. Потім тварин повели цією ж ділянкою.

Симптоми стали яскраво проявлятися, коли персонал повернувся на територію парку. Постраждалі кажуть: відчуття були комплексні, тобто, стало одразу погано, це не було схоже на звичайну мігрень. Усі працівники стежать за здоров‘ям, на самопочуття досі не скаржилися, зауважує Марина Волкова.

Того ж дня у парку викликали поліцію. До заяви про отруєння прикріпили і аналізи з медичними висновками.

Директорка фонду «Беремицьке Біосфера» Тетяна Ферльовська говорить: інцидент неабияк наполохав адміністрацію закладу. По-перше, через популярність парку тут постійно багато відвідувачів, зокрема, дітей, також, парк є партнером кількох європейських впливових природоохоронних організацій. І коли хтось поруч розпилює отрутохімікати - це може становити велику небезпеку і для людей, і для тварин. Зрештою, під загрозою опиниться і саме існування парку.

- Інцидент стався на території партнерів, але нас, як Фонд турбує дана ситуація. Адже Парк природи «Беремицьке» знаходиться дуже близько, можуть постраждати відвідувачі парку, діти, які з періодичністю беруть участь у виїзних практичних заняттях, студенти, які приїжджають для проведення досліджень та тварини, які заселені на територію парку: тарпаноподібний польський коник від європейського проекту Rewilding Europa та нідерландського фонду ARK NATURE, туроподібна худоба Хека від німецького проекту AUEROCHS, який би мав продовження при співпраці з французьким TAUROS. І тут виникає питання, чи можемо ми продовжувати заселення тварин та наукову і просвітницьку роботу за даних обставин. Надмірна обробка полів призупиняє роботу проекту «Відродження бортного промислу», що є традиційним для Чернігівського Полісся і елементом нематеріальної культурної спадщини України, - коментує Ферльовська.

Тварини, на щастя, не постраждали від хімікатів. Але це поки що.

Територія парку - доволі велика і обчислюється сотнями гектарів. Поруч - поля двох фермерських організацій, тож, хто саме з них обробив хімікатами землю - наразі з‘ясовує поліція.

20:40