Цієї весни у Чернігові мають висадити більше 600 дерев

|

Більше 600 дерев висадять у Чернігові цієї весни: 350 – на вулицях міста і близько 300 – у дворах багатоповерхівок. Адресну програму висадки дерев та найближчі плани роботи комунального підприємства "Зеленбуд" цього року обговорили сьогодні, 8 лютого, на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді.

За словами начальника КП "Зеленбуд" Віталія Морського, весною вздовж вулиць будуть висаджені 350 нових дерев з такими ж характеристиками, що й висаджені восени 2021 року. А саме - підрощені, 5-7 річні, з обхватом стовбуру саджанців не менше 18-23 сантиметрів. Усі дерева будуть висаджені згідно з адресною програмою. 

- На вул. Хлібопекарській, де відремонтували дорогу і в цьому році мають завершити ремонт тротуарів, буде висаджено близько 100 нових дерев. Ще 50 дерев планується висадити на відремонтованій вул. Князя Чорного. Також ми плануємо висадити 50 дерев у сквері ім. Богдана Хмельницького навколо пам'ятника гетьману. Висадка дерев необхідна для того, щоб підсилити паркову частину, бо там чимало старих дерев. Ще 25 верб буде висаджено на пляжі "Золотий берег". Таким чином алея, яку почали формувати восени, буде продовжена. Окрім цього, у планах підсадження дерев по проспекту Миру, від Красної площі до вул. В'ячеслава Чорновола. Там треба підсадити одиночні дерева, як на самій вулиці, так і у скверах. Плануємо збільшити кількість дерев і по проспекту Перемоги, на ділянці від "Деснянської правди" до «П’яти кутів». На цій вулиці колись були липи, багато з яких вже спиляні, тому проспект треба озеленити. На вул. Рокоссовського, Доценка та Космонавтів, які відремонтували минулоріч, також будуть підсаджені нові дерева. Загальна кількість таких дерев, які будуть висаджені у Чернігові навесні - 350 одиниць, - розказав Віталій Морський.

Окрім цього, є запит від комунальних ЖЕКів на додаткове озеленення дворів між житловими будинками. Там планують висадити 290 дерев, частково використавши саджанці з вулиці Берегової, які там були посаджені кілька років тому зовсім маленькими й це рішення виявилось не дуже вдалим. Натомість на Береговій посадять більш дорослі дерева, а ці послужать безкоштовним посадковим матеріалом для внутрішньоквартальних просторів.

- Ми колись на суботнику висаджували дерева на вул. Береговій. Вони вже пережили кілька сезонів і показали, що будуть рости. Тому ми їх пересадимо на внутрішньобудинкові території, а замість цих дерев уздовж вул. Берегової висадимо нові  набагато кращої якості. Але це не буде входити в адресну програму. Це будуть додаткові рослини. Є невелика складність, яка полягає у тому, що весняний період, протягом якого здійснюється висадка, значно коротший за осінній. Тому нам треба встигнути висадити навесні приблизно таку ж кількість дерев, як восени минулого року, - пояснив Владислав Атрошенко.

Міський голова доручив начальнику КП "Зеленбуд" також зосередити зусилля на озелененні Дитинця, причому ретельно пропрацювати з дендрологами та іншими фахівцями підбір зелених насаджень для цієї території.

- Треба порадитися не з представниками розплідників, які мають на меті продати ті чи інші рослини і через це їх активно рекламують, а з фахівцями, які чітко зможуть сказати, які саме рослини найкраще підійдуть до умов нашого Дитинця. Стародавній Вал має бути точкою тяжіння за всіма можливими напрямками - історичним, культурним тощо. Ми вже визначилися, що територія, де колись знаходилася недобудова готелю, буде організована для дітей. Тому озеленення треба планувати у комплексі із загальною реконструкцією цієї локації. Я б хотів, щоб це був дендрологічний парк, який був би цікавим та привабливим. Але важливим є те, щоб територія та її озеленення гармонійно поєднувались із загальною концепцією Дитинця, - наголосив міський голова.

На нараді також підняли питання стосовно озеленення майбутнього мініскверу, який планують на території біля приватної школи "Мудрангелики". Цей проєкт має бути реалізований у співфінансуванні з бізнесом. 

- Важливо, щоб бізнесмени перерахували кошти першими, щоб ми не ризикували і в нас не було заборгованості. Озеленення нового скверу також треба ретельно опрацювати і включити його в адресну програму на осінь, - зазначив Владислав Атрошенко. 

Прес-служба Чернігівської міської ради

|
10:24