Березовий сік: чи люблять його ніжинці та що говорять про це фахівці

Десь там береза плаче… З радості чи горя? Березовий сік – це природний напій, який добувається за допомогою спеціальної технології. В Україні цей напій відомий ще з давніх часів, і його корисні властивості знають мільйони людей по всьому світу.

Амброзія чи солодкувата вода?

Одна з основних корисних властивостей березового соку полягає у здатності очищувати організм від шкідливих речовин. Це стає можливим завдяки вмісту в ньому природних антиоксидантів, які допомагають знижувати рівень токсинів у крові та поліпшують функціонування печінки.

Березовий сік також відомий своїми протизапальними властивостями. Він може допомогти знизити ризик на серцево-судинні захворювання та діабет завдяки вмісту природних речовин, які сприяють зниженню рівня цукру в крові та запобігають різного роду запаленням в організмі.

Підвищення імунітету, зміцнення кісток завдяки вітаміну С, кальцію та інших корисних мінералів, зняття стресу завдяки вмісту натуральних антидепресантів - усе це ефект від споживання березового соку.

Він має приємний смак та аромат, що робить його улюбленим напоєм для багатьох людей.

Популярність

Для більш детального розуміння, на скільки березовий сік є поширеним серед раціону українців, наші журналісти провели опитування у Google Forms (взяло участь 49 респондентів) та отримали наступні результати:

На основі отриманих результатів ми можемо стверджувати, що березовий сік - вживаний напій на українському столі. Здебільшого люди надають перевагу свіжозібраному соку, але є чимало його поціновувачів за особливими рецептами.

Негативним фактором виявилось те, на скільки багато людей невідповідально ставилися до дерев після заготівлі соку, про що свідчить статистика (більше 40% випадків).

Варто бути обачними й відповідальними, адже зробити все від вас залежне для якнайскорішого одужання дерева після збирання соку - це ваш обов’язок.

Раціоналізм з екологічністю: думка фахівців

У вас, шановні читачі, може виникнути цілком доречне запитання: на скільки збирання березового соку шкодить дереву та лісу загалом?

З метою отримання коментаря від кваліфікованих професіоналів, ми звернулися до Сергія Пасічника (доцента кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя) та Світлани Приплавко (кандидата сільськогосподарських наук, доцента кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя).

Сергій Пасічник:

«Березовий сік починає активно виштовхуватися уверх по стеблу здебільшого за рахунок діяльності кореня, коли середня добова температура буде вищою за 3о - 5о С. За відсутності листя на дереві поверхня випаровування занадто низька: вода, що викачується з ґрунту коренем, накопичується в тканинах дерева. Також збирається сік до початку набухання бруньок.

На мою думку, занадто великої шкоди для екосистеми лісу збирання соку не завдає, але це при умові дотримання певних норм:

Звісно, надмірне збирання соку може загубити дерево, особливо молоде, але при збиранні 3-5 літрів соку з дорослого дерева шкода буде мінімальною. Однак, ще за радянських часів існувала вимога збирати сік з дерев, які мають іти під вирубку в найближчі 5 років. Якщо дотримуватися усіх вищевказаних норм, шкода в цілому для дерева буде мінімальною.

Особисто я притримуюся думки, що великої доцільності у збиранні березового соку немає, оскільки харчова і медична цінність цього продукту є мінімальною, враховуючи низький вміст цінних речовин (цукри, ефірні олії, вітаміни, органічні кислоти)».

Світлана Приплавко:

«Збирання соку однозначно шкодить рослині. Особливо зараз, коли вологи у ґрунті не вистачає. До того ж, рослину потрібно пошкодити, щоб зібрати сік. Надмірне збирання березового соку може призвести до того, що кількість рослин буде зменшуватись через нестачу води для їх забезпечення. Зменшення кількості дерев впливає на зміну рослинного покриву в цілому, а це, у свою чергу, впливає на існування інших організмів.

На перший погляд може здаватися, що шкода для рослини від збирання березового соку - незначна, проте водний і мінеральний баланс її змінюється. Рослини борються за життя, але їх ріст гальмується і тривалість життя залежить від подальших умов.

Хочу наголосити, що користі від березового соку точно менше, ніж шкоди дереву. Від березового соку варто відмовитись. Цей напій легко замінити іншими кориснішими і простими у приготуванні напоями».

Чи варта справа заходу?

Підсумовуючи усе вищезгадане, ми можемо зробити висновок, що, попри цілющі властивості, вміст мінеральних речовин, вітамінів, варто передивитися підхід до збирання березового соку. З одного боку, якщо все робити за правилами, то ми несемо мінімальну шкоду для дерев. З іншого боку, ми можемо цього не робити взагалі, бо раціоналізм у цій справі - питання риторичне.

Лимон, апельсин, родзинки... Що додати?

Але, якщо Ви попри можливі наслідки, не відмовляєтесь від березового соку, то ми зібрали для Вас найпопулярніші рецепти.

18:40