Топ-3 книги, у яких вольове рішення героя ламає життєвий сценарій

Життя – доволі непередбачувана річ. Ніколи не знаєш наперед, що тебе чекає попереду чи які рішення доведеться приймати у різних ситуаціях. Особливо якщо ваше життя складається з суцільної смуги перешкод, які потрібно постійно долати. Ця добірка трьох добірних класичних світових романів, витриманих часом. У ній герої, попри всю тяготу свого існування, наважуються на вольові рішення, котрі змінюють їхній звичний світ. Та чи завжди ці зміни на краще? І найголовніше, чи готові вони брати відповідальність за свої вчинки?

Романи літературні

Книги про сильних духом героїв захоплюють багатьох читачів. А роман, у якому гартується, через низку випробувань, дух молодого героя, просто приречений на довготривалий успіх. «Девід Копперфілд» Чарльза Діккенса чудовий цьому приклад. Рання смерть батька головного героя, жорстокість і побої вітчима, знущання однолітків, важка праця на фабриці та всюдисуща бідність – все це легко може зламати навіть стійкого дорослого. Та Девід, попри всі негаразди, не падає духом, а наважується на відчайдушний крок – втечу до іншого міста. І все це на тлі вікторіанської Англії з її традиціями, звичаями та суспільними канонами. Недарма цей роман вважають одним із найкращих романів-виховання чи романів про дорослішання.

Коли говорити про зарубіжну прозу та топ її видання, оминути «1984» Орвелла просто неможливо. Ми також не минаємо цю, певно, найпопулярнішу антиутопію багатьох поколінь. Адже вона напряму стосується теми добірки. Уявіть суспільство, підпорядковане тоталітарній партії та її ідеології. У людей жодної приватності (Старший брат завжди невтомно спостерігає за тобою), можливості сховатися чи життєвого різноманіття. Світ, у якому війна – це мир, свобода – рабство, а незнання – сила. У таких реаліях і живе головний герой роману. Та одного разу він починає сумніватися у філософії партійної ідеології та розуміє всю ілюзорність такого буття. Вихід, здається, очевидний – боротьба. Та чи можлива вона, коли у країні будь-яке інакомислення жорстоко придушується і викорінюється? Вінстон Сміт приймає непросте рішення, за яке рано чи пізно доведеться відповідати.

Художня література та особливо класика рясніє прикладами вольових героїв, які сміливо намагаються зламати систему чи усталене, повсякденне життя. Таким перед читачами постає, наприклад Джон Йосаріан, головний герой антивоєнного роману Джозефа Геллера «Пастка-22». Він – бомбардувальник, який втомився від війни та безглуздих бойових вильотів. Ідіотизм військової бюрократії та фарс військового життя також не викликають у нього захвату. А коли вкотре без причини підвищують квоту вильотів, Йо-йо вирішує рятувати себе та своє життя. Наслідки, звісно, не забарилися. Сам роман пронизаний суцільним чорним гумором, жорстокою сатирою та елементами абсурду.

Також більше класичної світової літератури на будь-який смак та жанр ви можете знайти у відповідному розділі нашої інтернет-книгарні що почитати з зарубіжної класики.

14:10