Особливості вибору мотопомпи

Пристрій, необхідний для транспортування води та інших рідин, слід вибирати правильно незалежно відМотопомпа сфери застосування. Часто мотопомпи застосовують для наповнення і осушення басейнів, видалення води з котлованів. Походять для роботи з вигрібними ямами і системами водопостачання.

Вибір мотопомпи за призначенням

Пристрої поділяються на моделі для води:

  • чистої;
  • слабозабрудненої;
  • сильнозагрязненная.

Техніка першого типу призначається для транспортування прозорої рідини з мінімальною кількістю включень. Часто застосовується для роботи з басейнами, резервуарами питної води.


Другий вид можна застосовувати для очищення штучних водойм з каламутною водою. Допускається перебування в ній твердих частинок до 1 см в діаметрі. Пристрої відрізняються компактними розмірами, мобільністю. Користуються попитом у власників невеликих дач.


Мотопомпа для сильнозагрязненная води актуальна для рідини, де є включення з розміром від 3 см. Специфіка такого обладнання - організація швидкого доступу до насоса для вилучення твердих предметів.


Окремий вид - високонапорние або пожежні різновиди. Вони припускають роботу з рідиною без включень.

Вибір за типом двигуна і продуктивності

Принцип роботи мотопомпи простий: двигун запускає насос, що перекачує рідину з всмоктуючого рукава в шланг для води або в інший вихідний вид. Мотор підрозділяється на:

  • бензиновий;
  • дизельний;
  • газовий.

Дизельні моделі мають підвищений моторесурс, тому продаються за вищою ціною. Газові мотопомпи не завжди зручно транспортувати. Бензинові види найбільш популярні, мають відносно невеликі розміри.

Актуальними стають і електричні мотопомпи. Вони прості у використанні, можуть працювати в приміщеннях і котлованах. Єдиний істотний мінус - їх не можна застосовувати далеко від упорядкованих територій.
Потужність мотора варіюється від 2 до 12 кВт. Якщо прилад потрібен для поливу, то вистачить невеликих показників. При відкачці густих і в'язких рідин варто зробити вибір на користь установок з більш високою потужністю.

Від продуктивності залежить обсяг рідини, який можна перекачати за певний час. Наприклад, на 1 кв. м городу за один полив потрібно 3-6 літри води. Цей показник множиться на площу ділянки. Більше потрібно при великій кількості плодових дерев. Стандартно для невеликих ділянок вистачає 130-150 л в хвилину. Якщо планується забезпечувати водою будинок, то показник може зрости до 1000 л в хвилину.


Особливості вибору

Перед покупкою потрібно оцінити:

  • ступінь забрудненості води;
  • відстань від вододжерела до місця, куди потрібно перекачувати рідину;
  • глибину розташування рідини;
  • загальна кількість рідкого середовища, яке перекачує установка за одиницю часу.

Акцент роблять і на матеріалі виготовлення. Для збільшення терміну служби використовується чавун або алюмінієвий сплав. Обидва види не змінюють своїх характеристик при перепаді температур і сонячних променів, не піддаються іржі.


Обов'язкова наявність зворотного клапана. Він дозволяє почати роботу виключно в ситуації, коли всередині техніки є рідина. Це зменшує можливість виникнення поломки. Багато хто віддає перевагу видам з металевою рамою. Вона не дозволяє установки зрушуватися з місця при роботі від вібрацій. Посилена рама дозволяє застосовувати помпу в умовах будівництва.


Важливий і доступ до насосної частини. Грязьові мотопомпи потребують періодичного очищення. Зробіть акцент на доступ до обслуговування насосної частини. Процедура не повинна займати занадто багато часу.

У разі необхідності, Ви можете придбати шланг для мотопомпи на сайті виробника такіх виробів https://gumatech.pro/

13:40